Прем'єр Молдови: Мирна передача влади - єдиний шлях до виходу з кризи

Прем'єр Молдови: Мирна передача влади - єдиний шлях до виходу з кризи

Укрінформ
Прем'єр-міністр Молдови Майя Санду привітала заяву Верховного представника ЄС Федеріки Могеріні і Єврокомісара Йоханнеса Гана щодо ситуації, що створилася в країні.

Про це глава уряду заявила під час брифінгу в Кишиневі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Як вірний партнер нашої країни Євросоюз визнав прийняті напередодні рішення про формування парламентської коаліції, обрання спікера і затвердження нового складу уряду. Цей важливий документ є вагомим аргументом для представників попередньої влади розпочати мирну передачу влади. Мирна передача влади - єдиний шлях до виходу з політичної кризи, в якій опинилася наша країна», - заявила Санду.

Прем'єр висловила надію, що аналогічні заяви надійдуть і від всіх інших зарубіжних партнерів Молдови.

Санду запевнила також, що новий уряд виконає всі зобов'язання перед міжнародними партнерами, включаючи реалізацію положень Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Як повідомляв Укрінформ, Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні та Єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоханнес Ган оприлюднили спільну заяву, в якій наголошується, що «Європейський Союз добре сприйняв рішення, яке було прийнято вчора парламентом Республіки Молдова, включаючи формування урядової коаліції».

Читайте також: ЄС “добре сприйняв” рішення парламенту Молдови про коаліцію та новий уряд

У суботу, 8 червня, в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої увійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і політичного блоку «ACUM» (під угодою підписалися 60 депутатів). Всього в парламенті Молдови - 101 депутат.

На засіданні було обрано спікера парламенту - голову Партії соціалістів Зінаїду Гречану, а також затверджено новий склад уряду на чолі з Майєю Санду. Перше засідання нового уряду заплановано на понеділок. За словами Санду, воно пройде в приміщенні парламенту, тому що вхід в будівлю уряду заблоковано прихильниками Демократичної партії.

Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх прийнятих нинішнім складом парламенту 8 червня і в наступний період рішень, постанов і законодавчих актів. Інстанція вже винесла вердикти про неконституційність обрання Зінаїди Гречаної спікером, а Майї Санду прем'єр-міністром.

У неділю, 9 червня, Конституційний суд тимчасово відсторонив від посади президента Ігоря Додона за його відмову розпустити парламент і призначити дострокові вибори, призначивши тимчасово виконуючим обов'язки президента заступника голови Демократичної партії Павла Філіпа. Філіп, в свою чергу, підписав указ про розпуск парламенту і про призначення дострокових виборів на 6 вересня цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-