Парубій відкрив Х сесію Міжпарламентської асамблеї України, Литви і Польщі

Парубій відкрив Х сесію Міжпарламентської асамблеї України, Литви і Польщі

Фото, відео
Укрінформ
У Києві розпочалася Х сесія Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Маю честь відкрити роботу ювілейного десятого засідання Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща. З особливою приємністю хотів би привітати в Києві наших литовських і польських колег, які прибули до України для участі в цьому важливому заході. Тема нашого засідання "Безпека. Розвиток. Демократія. Сильні разом", - зазначив спікер.

За його словами, ця тема продиктована викликами сьогодення, перед якими опинились і Україна, і Польща, і Литва.

Читайте також: Дочасні вибори-2019: яких “сюрпризів” чекати на етапі з’їздів

"Ми всі переконалися, наскільки важливою є єдність у протистоянні агресивній політиці Росії, яка й надалі прагне підірвати цілісність і солідарність усього демократичного світу. Ми маємо однозначно заявити, що на сьогодні перед нами стоїть лише одна загроза, яка пов'язана з Росією", - уточнив Парубій.

Він також наголосив, що Литва і Польща продовжують виступати за необхідність не лише подовження, а й посилення санкційного тиску на країну-агресора. "Вони ведуть для цього активну роботу з державами-членами ЄС і НАТО, у тому числі - по міжпарламентській лінії. Ми, українці, це дуже високо цінуємо - і з часів Майдану, і в часи АТО, і сьогодні ми найбільше отримуємо підтримку від Польщі та Литви", - зазначив Парубій.

Він висловив сподівання, що Польща та Литва, як надійні та свідомі партнери України, й надалі докладатимуть усіх зусиль задля відновлення безпеки і міжнародного права в регіоні. Особливі сподівання, за його словами, українська сторона покладає на роботу Польщі в Раді безпеки ООН у 2018-2019 роках і, зокрема, на головування держави у цій міжнародній організації у серпні цього року.

"На мою думку, спільними зусиллями ми здатні протистояти спробам Росії дестабілізувати ситуацію на всьому європейському континенті", - сказав спікер.

Голова ВР також зазначив, що розраховує на взаємодію держав у рамках парламентських формувань, особливо ПА НАТО та ПАРЄ.

Десята Сесія МПА "Безпека. Розвиток. Демократія. Сильні разом" в Києві / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

"Рішення про повернення Росії до Ради Європи ми розцінюємо як прояв безсилля з боку окремих європейських країн і вважаєм небезпечним кроком заохочення агресора. Ми твердо знаємо, що Путін розуміє тільки мову сили... Як тільки було заявлено на мінській групі, що Україна розглядає варіант не стріляти у відповідь російському агресору, в ту ж ніч була здійснена агресивна атака на українські позиції", - підкреслив Парубій.

Спікер подякував керівництву Литви за однозначну позицію щодо непідтримання декларації Комітету міністрів Ради Європи 17 травня. Водночаc, додав він, Україна розраховує на підтримку депутатів обох союзних держав у ПАРЄ з метою недопущення скасування санкцій із делегації РФ.

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня Комітет міністрів Ради Європи на рівні глав МЗС на річній сесії у Гельсінкі підтримав позицію, що усі країни-члени повинні мати право брати участь у статутних органах організації, включаючи Парламентську асамблею, а також мають голосувати на виборах нового генерального секретаря Організації у червні.

Водночас рішення Комітету міністрів ще має затвердити у червні ПАРЄ.

ПАРЄ у квітні 2014 року запровадила санкції проти РФ, позбавивши російську делегацію права голосу. У червні 2017 року Росія вдалася до фінансового шантажу РЄ, припинивши сплачувати внески.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі на чолі із Німеччиною і Францією, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, незважаючи на порушення Москвою норм міжнародного права, продовження агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-