У Гаазі закінчилися слухання за позовом України проти Росії

У Гаазі закінчилися слухання за позовом України проти Росії

Відео
Укрінформ
У Гаазі у п'ятницю закінчилися слухання у Міжнародному суді ООН за позовом України проти Росії. Сьогодні виступала Україна.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, після засідання з журналістами поспілкувалися заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль та посол України в Королівстві Нідерланди Всеволод Ченцов, який є також заступником агента України у Міжнародному суді ООН.

“Розповіли суду, якими фактами маніпулювала Росія, як вони займалися правовою гімнастикою. Ми дві години розповідали, чим саме маніпулює Росія. Ми розповідали, як саме некоректно вони представляють факти по обстрілах, що відбувалося в Маріуполі, що стріляли саме по житловому району, по людях, по цивільних для того, щоб їх залякати. Ми так само розповідали про боїнг, що Росія має нести відповідальність за всі ці дії. Крім того, ми розповідали, що їх ставлення до кримських татар і українців є не просто расовою дискримінацією, що вони знищують кримських татар і українців у Криму. Також ми звернули увагу на всі юридичні нюанси, пов’язані з некоректним трактуванням Росією правових позицій, які вони викладали в понеділок і вчора”, - так Зеркаль прокоментувала журналістам слухання.

За її словами, Росія не просто затягує процес, РФ не хоче нести відповідальність.

“Вони вишукують усі можливості для того, щоб уникнути відповідальності. Ми не хочемо їм дати таку можливість. Ми сподіваємося, що суд пристане на нашу пропозицію щодо відхилення російських заперечень по нашому позову і перейде до розгляду справи по суті”, - повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції .

Вона також наголосила, що перш ніж звернутися до суду, Україна пройшла складний та неприємний процес консультацій із представниками РФ.

“Я особисто провела всі переговори. Від початку і до нашого звернення до суду. Ми 11 разів були в Мінську для проведення всіх переговорів з РФ. Ви можете уявити, як кожного разу нам було важко приїжджати до Мінська і доводити, що Росія порушує ці дві конвенції, доводячи їм фактами, і у відповідь чути, що вони взагалі не вважають, що у нас є спір”, - емоційно сказала Зеркаль.

У свою чергу, посол Ченцов, який є також заступником агента України у Міжнародному суді ООН, додав, що Росія не виконує рішення Міжнародного суду ООН про тимчасові заходи, яке було ухвалене два роки тому.

Читайте також: Представник України в суді ООН: Заперечення Росії мають бути відхилені

“Ми також звернули увагу суду, що Росія не виконує попереднє рішення. Воно стосується і відновлення діяльності Меджлісу, і дотримання домовленостей в рамках Мінського процесу, і видачі паспортів... Такі дії Росії доводять, що вона тільки погіршує ситуацію”, - зазначив Ченцов.

Як повідомляв Укрінформ, 3-7 червня відбулися слухання щодо попередніх заперечень Російської Федерації (юрисдикції) у справі про застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

За підсумками цього тижня суд має вирішити, чи є в нього юрисдикція по всіх заявлених Україною порушеннях.

Якщо аргументи України переконають, Міжнародний суд ООН зможе перейти до розгляду справи по суті.

Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Звинувачення, висунуті Росії, включають: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака “Малайзійських авіаліній” рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; вибух під час мирного зібрання в Харкові; дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад; заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української й кримськотатарської мов.

6 березня 2017 року відбулися перші слухання в Гаазі. 19 квітня 2017 року було оголошено рішення про запобіжні заходи. Міжнародний суд ООН у Гаазі постановив, що Росія має поновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, забезпечити доступність освіти у Криму українською мовою.

Фото: Софія Шовікова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-