Ситник вважає, що рішення КСУ дозволить корупціонерам і далі красти

Ситник вважає, що рішення КСУ дозволить корупціонерам і далі красти

Відео
Укрінформ
Рішення Конституційного Суду про позбавлення Національного антикорупційного бюро права через суд анулювати невигідні для держпідприємств угоди є черговим кроком назад в антикорупційній реформі.

Про це йдеться у заяві директора відомства Артема Ситника, розміщеній на сторінці бюро у Facebook.

"Це своєрідний дозвіл організаторам корупційних схем красти бюджетні гроші далі", - сказав Ситник.

За його словами, за чотири роки за позовами НАБУ суд анулював 97 угод на загальну суму понад 6 млрд грн. Рішення щодо них набули законної сили. Це ті угоди, на підставі яких державні компанії здійснили закупівлі за завищеними цінами, тобто переплатили чималі кошти з бюджету. Завдяки роботі НАБУ з’явився реальний шанс повернути вкрадене. Деякі держпідприємства це вже зробили, деякі – ще в процесі, наголосив Ситник.

Він навів декілька прикладів. Зокрема, за його словами, завдяки роботі НАБУ ПАТ «Запоріжжяобленерго» отримало майже 176 млн грн, у ПАТ «Черкасиобленерго» було створено передумови для стягнення на користь енергорозподільчої компанії майже 653,86 млн грн. Питання про стягнення цих коштів зараз вирішуються в судовому порядку.

У ПАТ «Укрнафта» за результатами розгляду позову бюро було визнано недійсними 60 договорів купівлі-продажу нафтопродуктів на загальну суму більше 2,9 млрд грн, розпочато процес стягнення коштів у судовому порядку.

Водночас на підприємстві шахта «Краснолиманська» було анульовано угоди на загальну суму понад 300 млн грн. На підставі рішень суду, які вже набули законної сили, держкомпанія отримала законні підстави розпочати процес повернення коштів, наголосив Ситник.

У НАБУ підкреслюють, що зазначене рішення КС матиме фатальні наслідки для антикорупційної реформи країни, оскільки угоди держкомпаній, анульовані за позовами НАБУ, фактично були для них кабальними. В результаті їх укладення держпідприємства або зазнавали збитків, або недоотримували доходи. Після рішення КС левова частка цих угод може бути поновлена у судовому порядку.

Крім того, заявляють у НАБУ, рішення судів про незаконність угод та їхнє анулювання є елементами доказової бази у кримінальних провадженнях щодо корупції на державних підприємствах, яку розслідують детективи бюро. Через рішення КС ці докази можуть бути визнані недопустимими у кримінальному процесі.

Читайте також: У НАБУ розцінили рішення КСУ як узаконення розкрадання коштів

"За своїми наслідками рішення КС суттєво посилює позиції організаторів корупційних схем і фактично позбавляє державні підприємства можливості повернути вкрадені в них ресурси. Про справедливе покарання за корупцію за таких умов годі й казати", - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, Конституційний Суд визнав неконституційним положення пункту 13 частини першої статті 17 закону "Про Національне антикорупційне бюро України". Відповідне рішення було ухвалене за скаргою АТ "Запорізький завод феросплавів".

Таким чином, КСУ визнав неконституційним пункт 13 статті 17 закону про НАБУ, що визначає»: «за наявності підстав, передбачених законом, подавати до суду позови про визнання недійсними угод у порядку, встановленому законодавством України».

КСУ відкрив відповідне провадження за скаргою акціонерного товариства "Запорізький завод феросплавів" - підприємства, що контролюється групою "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, у жовтні 2018 року.

НАБУ за 4 роки роботи подало 42 позови, за якими визнали недійсними 92 сумнівні угоди. До держпідприємств мали повернутися 7 млрд грн.

Після ухвалення КСУ цього рішення НАБУ більше не зможе оскаржувати угоди, доки ще триває розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-