Петиція про відставку: Зеленський каже, що не може знехтувати волею 73% виборців

Петиція про відставку: Зеленський каже, що не може знехтувати волею 73% виборців

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський відповів на електронну петицію про свою відставку, підкресливши що наразі підстав для дострокового припинення ним повноважень немає.
Відповідь на петицію оприлюднено на сайті Президента.

"Шановні автори та підписанти петиції про мою відставку! Згідно з чинним законодавством маю відповісти на ваше звернення та вимогу. Кожен свідомий і відповідальний громадянин знає, що Конституція України чітко визначає умови, за яких Президент країни має залишити свою посаду. Їхній перелік зазначений у статті 108 Основного Закону нашої з вами держави", - зазначив Зеленський.

Зокрема, повноваження Президента України припиняються достроково у разі: відставки; неспроможності виконувати свої повноваження за станом здоров'я; усунення з поста в порядку імпічменту; смерті. "З об’єктивних і, сподіваюся, зрозумілих вам причин залишити свою посаду відповідно до пунктів 1, 2 та 4 я не можу. По-перше, я не можу знехтувати волею 73% виборців, які взяли участь у голосуванні у другому турі виборів Президента України та підтримали мою кандидатуру. По-друге, я, звісно, втомлююсь (особливо у старому офісі з привидами комунізму в шафах), але в цілому непогано почуваюся. І планую й надалі підтримувати добру фізичну форму", - написав Зеленський.

Водночас, глава держави запропонував вимагати у народних депутатів України якомога швидшого голосування за проект Закону «Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)», який був поданий ним до Верховної Ради 29 травня цього року. "Підтримка народними обранцями цього законопроекту, яким я починаю боротьбу за зняття недоторканності з усіх без винятку посадовців та процес жорсткого очищення влади від старих корумпованих політиків, дасть змогу вам домагатися моєї відставки у законний, а головне - реальний спосіб", - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, на сайті Президента України 22 травня було зареєстровано електронну петицію за відставку Володимира Зеленського.

Читайте також: Петиція за відставку Зеленського набрала 25 тисяч підписів менш як за добу

4 червня Верховна Рада відмовилася включати в порядок денний сесії ВР президентський законопроект № 10340 "Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)", який, зокрема, передбачав, що імпічмент Президента може бути ініційований більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради; Претензії до глави держави має дослідити спеціальна слідча комісія ВР - і зробити висновки щодо наявності у його діях державної зради або іншого злочину; Конституційний суд має підтвердити, що рішення ВР про імпічмент ухвалено з дотриманням процедур, вимог Конституції та законодавства України, а Верховний суд - підтвердити наявність ознак злочину у діях Президента; і остаточно за імпічмент мають проголосувати не менш як три чверті депутатів від конституційного складу Верховної Ради.

Натомість Верховна Рада 6 червня ухвалила закон "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" №1098, який серед іншого передбачає процедуру імпічменту Президента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-