Румунська загроза «від Матіоса» виявилася дещо перебільшеною

Румунська загроза «від Матіоса» виявилася дещо перебільшеною

Аналітика
Укрінформ
Чому не варто, хоч і з найкращих «патріотичних міркувань», накручувати перегляди підозрілим роликам з YouTube

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос оголосив, що скликає нараду вищих військових та керівників спецслужб через “провокативне” відео про окупацію Румунією Буковини в 2022 році. Втім, навіть поверхове розслідування Укрінформу свідчить, що ця гіперактивність у боротьбі з “румунською загрозою” не стільки посилила інформаційну безпеку нашої країни, як накрутила хайп навколо “надуманої проблеми” і... на декілька ПОРЯДКІВ підняла відвідуваність з цією адресою.

Увечері 2 червня на свої сторінці у Фейсбук Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос оголосив, що 4 червня проведе нараду з керівництвом МЗС, Генерального штабу та Головного управління розвідки МОУ, Служби зовнішньої розвідки, а також виконуючим обов'язки голови СБУ з приводу “провокативного відео” про окупацію Румунією Буковини. Підтримав прокурора і заступник міністра з питань тимчасово окупований територій Георгій Тука, який в ефірі телеканалу “Прямий” озвучив інформацію, що авторами відео є вихідці з РФ, і закликав уряди та спецслужби України, Молдови та Румунії не допустити посилення “прихильників відновлення великої румунської імперії”.

Така величезна увага українських високопосадовців до, як легко довести, доволі звичного для веб-мережі випадку виглядає, м’яко кажучи, необґрунтованою. Лише кілька хвилин знадобилось Укрінформу, аби знайти десятки відеороликів, в яких змальовуються подібні сценарії вторгнення в Україну наших сусідів. І більшість з них нікому не відомі і непотрібні, і своєї “провокативної” функції не виконують. Так, відео про вторгнення в Україну Польщі має 16 переглядів, війна Румунії та Польщі проти України та Білорусі – 50 переглядів, війна України та Молдови - трохи більше 1000 переглядів (що теж, прямо скажемо, малувато для відеосервісу Мережі)

Що ж відрізняє всі інші відео від випадку з “румунсько-українською війною 2022”? Вочевидь, тільки те, що про них Анатолій Матіос не прочитав у фейсбуці і не вирішив “прославити”. Адже після заяви прокурора на скандальному відео всього за день переглядів набігло з трохи більше тисячі до… трьохсот тисяч. Це при тому, що на інших шести відео з каналу того ж автора “війни” не було і двох сотень переглядів. Виходить, що саме стараннями української сторони зі статусу мережевої «тєкучки» ролик став дуже і дуже популярним. Але чи заслужила “українсько-румунська війна” такої уваги українців?

Як зі статті “Інформаційного спротиву” стало відомо про “румунську загрозу”

Все почалося ще 30 травня, коли на сайті групи “Інформаційний спротив” було опубліковано матеріал військового оглядача Олександра Коваленка під назвою “Плани Кремля щодо України спливли в Румунії”, в якому автор, без посилання на оригінал, виклав своє трактування відеоролика “Roman-Ukrainian war 2022”. Мовляв, дане відео свідчить про плани Москви спільно з Румунією розділили Україну. Головним аргументом автора виступила саме дата “2022 рік” з відеоролику, адже саме на цей період, на переконання оглядача в Кремлі планують обрання Путіна президентом “Союзної Держави”, до складу якої мають увійти Росія, Україна та Білорусь.

Рядова публікація з щонайменше дивною та натягнутою аргументацією цілком могла б пройти непоміченою, але на горизонті з’явився Головний військовий прокурор України, який чомусь вирішив підняти знамено боротьби з “румунською загрозою”.

Здавалося б, гостра реакція українських високопосадовців, хай і з не зовсім “профільних” держструктур на заклики до посягання на територіальну цілісність України з боку “румунських імперіалістів” є природною та правильною. Але проблема полягає в тому, що в дійсності Матіос та Тука роздувають “бурю в склянці”. Бо перші ніж лякати українців “кремлем” та “румунською загрозою”, нашуміле відео варто було хоча б раз переглянути.

Фантастика, альтернативна історія і жодної політики в скандальному відеоролику

Відеоролик “Roman-Ukrainian war 2022” розпочинається з напису “У далекому-далекому всесвіті”. У описі автор зазначає, що відео є прологом до його книги, написаної в жанрі фантастики та альтернативної історії (події книги відбуваються в 2079 році). Сам відеоролик описує події, які призвели до початку українсько-румунської війни в 2022-му, її перебіг та результат, і його головне завдання, це пояснити причини подій, які будуть відбуватися в книзі в 2079 році. Відсутність політичних мотивів підтвердив автор відео, адже через день після заяви Матіоса ним було опубліковане друге відео, де він закликав не ставитися серйозно до його “творчості”, разом посміятися над ситуацією і запевнив у своїй любові до України і українців.

Скандальне відео, через яке головний військовий прокурор ставить “на вуха” всі силові відомства країни, а заступник міністра з питань тимчасово окупованих території закликає приєднатись ще й спецслужби Молдови та Румунії, не має жодного стосунку до реальності. Автор з самого початку повідомляв про його фантастичний характер, але це було начисто проігноровано як оглядачем “Інформаційного спротиву”, так і нашими високопосадовцями. Більш того, якби не безпричинно гостра реакція українців, про цей відеоролик, швидше за все, ніхто і не знав би. Сам автор відео вже встиг відзначити це коментарем, де назвав Анатолія Матіоса “своїм найбільшим фанатом” і запросив в Румунію “випити по чарчині”. Як масштаби каналу, так поведінка автора аж ніяк не відповідають логіці інформаційних операцій, з якою зібралися боротися Матіос і Тука.

Більш того, як показала практика, збирання нарад і тривожні попередження в новинних заголовках аж ніяк не допомагають боротися з “провокативними відео”. Більш того, виконують прямо протилежну функцію – накручують скандал, перегляди та, фактично, поширюють. На щастя, сьогодні українські посадовці “клюнули” лише на “фейкову провокацію”. Але, враховуючи активність інформаційних спецоперацій нашого головного ворога – Росії, не варто розраховувати, що нам щаститиме завжди. А тому прокурорам та заступникам міністрів можна порадити не ганятися не відомо за чим, а ще раз і ще привертати увагу до інформаційної війни, що її розгорнуто проти України. Але у практичному, дієвому, а не «піарницькому» форматі.

Вячеслав Масний. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-