Волкер назвав помилкою блокування Угорщиною взаємодії України з НАТО

Волкер назвав помилкою блокування Угорщиною взаємодії України з НАТО

Укрінформ
Дії Угорщини, яка фактично ветує зустрічі Комісії Україна-НАТО в угоду своїм інтересам щодо блокування українських законів про освіту й про мову, є великою помилкою, яка вигідна Росії.

Таке переконання висловив у вівторок під час відеоконференції спеціальний представник США в переговорах по Україні Курт Волкер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я думаю, що Угорщина робить помилку, використовуючи НАТО як інструмент для створення тиску в цьому питанні. Перед Україною постав важливий зовнішній виклик – напад, вторгнення й окупація з боку Росії. Це те, що мало би викликати занепокоєння у кожного члена НАТО. Тож блокування зустрічей вищого рівня між НАТО і Україною, я впевнений, є помилкою", - наголосив офіційний представник США.

Водночас він зазначив, що досі жодного прогресу в цьому питанні досягнуто не було.

Читайте також: Врегулювання на Донбасі: Волкер назвав “червоні лінії” для нового керівництва України

"Але я сподіваюся, що з обранням президента Зеленського – і я хотів би нагадати, що російська мова для нього є рідною, він також говорить українською – виникає необхідність в досягненні угоди між Угорщиною і Україною щодо того, як владнати питання про національні меншини, права цих меншин розмовляти й отримувати освіту рідною мовою, й водночас забезпечити, щоб усі громадяни України також вчили і застосовували українську мову в спілкуванні та використовували її як офіційну мову в країні", - підкреслив спеціальний представник США.

Як повідомлялося, напередодні глава МЗС Угорщини Петер Сіярто назвав неприйнятним ухвалений 25 квітня Верховною Радою закон про мову.

Уряд Угорщини попередив НАТО, що буде надалі блокувати проведення комісії Україна-НАТО у відповідь на ухвалення Радою мовного закону.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" враховує рекомендації Венеціанської комісії щодо врахування інтересів національних меншин відповідно до міжнародних зобов’язань України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-