Рада може розглянути імпічмент у середу

Рада може розглянути імпічмент у середу

Укрінформ
Голова ВР Андрій Парубій наголосив, що Президент Володимир Зеленський має ще три дні, аби внести до Ради свій законопроект про імпічмент, інакше парламент розгляне депутатський проект закону.
Про це спікер сказав на під час засідання Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я хочу наголосити, що Президент має ще три дні на те, щоб була внесена його версія (законопроекту про імпічмент - ред.). Якщо його версія внесена не буде, ми не будемо чекати безкінечно. Ми почнемо розглядати в другому читанні депутатський законопроект", - сказав Парубій.

Голова ВР пояснив, що парламент розглядає не окремий закон про імпічмент, а ця норма є в законопроекті про тимчасові слідчі комісії.

"Нагадаю шановним колегам, що ми розглядаємо не окремий законопроект про імпічмент, ми розглядаємо закон про тимчасові слідчі комісії. Просто в структурі цього закону, оскільки це теж робить слідча комісія, передбачена також і позиція про імпічмент", - зазначив Парубій.

Спікер додав, що вже в середу, 29 травня, профільний комітет перейде до розгляду цього законопроекту.

Як повідомляв Укрінформ, 25 квітня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект 1098 "Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України". Відповідне рішення підтримали 238 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти. Законопроект було зареєстровано в парламенті в листопаді 2014 року.

Законопроектом пропонується урегулювати правовий статус і порядок діяльності тимчасових слідчих комісій, тимчасових спеціальних комісій.

Зокрема, законопроектом пропонується визначити, що підставами для утворення тимчасової слідчої комісії можуть бути повідомлення про порушення Конституції України, законів України органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими, службовими особами, керівниками (або посадовими особами, що виконують їх обов'язки) підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, що становлять суспільний інтерес. Серед них - повідомлення про обставини, які загрожують суверенітету, територіальній цілісності України або її економічним, науково-технічним, національно-культурним, соціальним інтересам, охороні довкілля, а також повідомлення про масове порушення прав, свобод і законних інтересів громадян, їх об'єднань або зловживання владою посадовими, службовими особами, що завдало істотної шкоди суспільним інтересам.

Читайте також: Під МВС пройшов мітинг через інцидент на пікеті “за імпічмент президенту”

Також передбачається, що тимчасова спеціальна комісія утворюється Верховною Радою України для підготовки і попереднього розгляду питань, а також для підготовки і доопрацювання проектів законів та інших актів Верховної Ради України на правах головного комітету, якщо предмет правового регулювання таких проектів не належить до предметів відання комітетів, утворених Верховною Радою України, крім випадку утворення спеціальної комісії для продовження роботи над законопроектом про внесення змін до Конституції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-