Напади на активістів: ТСК прозвітує в Раді до 10 червня

Напади на активістів: ТСК прозвітує в Раді до 10 червня

Укрінформ
Тимчасова слідча комісія ВР для проведення розслідування відомостей щодо нападу на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів планує до 10 червня надати звіт про діяльність у парламенті.
Про це повідомив голова ТСК, позафракційний народний депутат Борислав Береза після закритої частини засідання комісії у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз ще ми будемо писати звіт, після того ми зберемося, проговоримо цей звіт - це буде не засідання, а таке обговорення, підпишемо його і далі буде заслуховування звіту в парламенті. Наступний тиждень сесійний, але ми не встигнемо написати звіт. Тому десь до 10 червня суспільство може почути звіт нашої тимчасової слідчої комісії, почути, кого ми вважаємо дійсно фаховим спеціалістом, а кого - тими, хто саботував слідство", - зазначив Береза.

Під час презентації звіту він також планує публічно "зачитувати" висновки про всі справи, які розслідувала та контролювала ТСК.

"Це не тільки справа Катерини Гандзюк - це справи в Харкові, в Одесі, в Києві та Київській області, тобто ті справи, які прийшли через нашу комісію. На жаль, сьогодні з'ясувалося, що за деякими справами втрачені речові докази. І люди, які їх втратили і завалили справи, вони не покарані, а більше того, перейшли на іншу роботу, інколи - до новостворених органів", - пояснив він.

Окрім того, Береза уточнив, що 23 травня відбулося останнє планове засідання ТСК у Києві. 

Водночас він зауважив, що майже всі очільники правоохоронних органів проігнорували останнє засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо нападу на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

"Майже вперше не прийшли майже всі очільники правоохоронних органів: не прийшов міністр внутрішніх справ Аваков, не прийшов очільник Генпрокуратури пан Юрій Луценко, не прийшов голова СБУ Василь Грицак, не прийшов і очільник слідчого управління... Єдине що - прийшов пан Сергій Князєв (глава Нацполіції - ред.), за що йому велика подяка: він відповів на ті запитання, які були, і потім пішов, я це можу зрозуміти. Але всі інші, мабуть, теж усі на виборах", - сказав Береза.

Окрім того, він акцентував і на проблемі щодо явки членів ТСК, назвавши її "дуже поганою".

"На жаль, зараз велика кількість депутатів, які спочатку ходили для того, щоби, давайте відверто казати, відбілити коаліційну більшість і своїх партійних працівників, зараз узагалі не з'являються й ігнорують засідання. Мабуть, вони вважають, що виборчі перегони для них більш важливі, ніж участь у слідчій комісії, яка повинна дати відповідь суспільству: чи все було зроблено для того, щоб знайти вбивць, замовників, щоб назвати прізвища всіх злодіїв, яких, на жаль, поки що суспільство тільки чекає", - додав народний депутат.

Водночас, за його словами, можливе проведення виїзного засідання в Сєвєродонецьку.

"Ще може бути так, що Ірина Геращенко (перший заступник голови ВР - ред.) та деякі депутати зможуть виїхати до Сєвєродонецька, де вони проведуть засідання теж, хоча я не впевнений у тому", - додав голова комісії.

Як повідомляв Укрінформ, Рада створила цю ТСК із розслідування нападів на активістів 6 листопада минулого року та визначила терміном її діяльності три місяці. Голова ТСК Борислав Береза згодом заявляв, що під час звіту пропонуватиме парламенту продовжити її роботу ще щонайменше на три місяці.

28 лютого ВР затвердила звіт ТСК і продовжила її роботу ще на три місяці.

Читайте також: У Раді хочуть створити постійну комісію з контролю за резонансними справами

Як повідомлялося, 31 липня 2018 року активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку у Херсоні. Опіками було уражено 30% тіла жінки. Гандзюк перенесла декілька операцій, але 4 листопада 2018 року померла.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п'ятеро людей: Микита Грабчук, Володимир Васянович, В’ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов і Сергій Торбін, а 12 листопада стало відомо про арешт Ігоря Павловського - колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. У ніч проти 15 лютого суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави у розмірі 2 млн 497 тисяч 300 гривень. Заставу вніс адвокат Мангера.

25 квітня стало відомо, що підозру Мангеру змінили - на "замовлення завдання тілесних ушкоджень".

Генпрокуратура 7 травня направила до суду обвинувальний акт щодо п'ятьох осіб, яких підозрюють у нападі на Гандзюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-