На сайті ВР оприлюднили текст законопроекту про вибори народних депутатів

На сайті ВР оприлюднили текст законопроекту про вибори народних депутатів

Укрінформ
Оприлюднено текст президентського законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України".

Із законопроектом і пояснювальною запискою до нього можна ознайомитись на сайті Верховної Ради.

Законопроект, зокрема, пропонує встановити вибори народних депутатів за пропорційною виборчою системою з голосуванням за виборчі списки кандидатів у депутати від партій у загальнодержавному виборчому окрузі.

Документ також передбачає, що право на участь у розподілі депутатських мандатів мають всі партії, які одержали на свою підтримку не менше 3% голосів виборців.

У пояснювальній записці до законопроекту вказано, що виборчий бар'єр пропонується знизити з 5% до 3% задля "суттєво якісного оновлення парламенту". На думку ініціатора документа, високий виборчий бар’єр 5% перешкоджає оновленню політичних еліт та появі нових облич у парламенті.

Водночас законопроект пропонує провести вибори до ВР на пропорційній основі за закритими списками. У пояснювальній записці вказується, що дострокове припинення повноважень Ради та 60-денний строк для обрання нового складу парламенту "не залишає шансів на впровадження системи відкритих списків на позачергових виборах", оскільки це потребує кардинальних змін у системі адміністрування виборів, зміни форми і змісту виборчих бюлетенів, роз’яснювальної роботи серед виборців і прийняття Центральною виборчою комісією більш ніж 60 постанов.

Читайте також: "Батьківщина" підтримає виборчий законопроект Зеленського - Тимошенко

"Саме тому застосувати пропорційну систему з відкритими списками на позачергових виборах народних депутатів України, які мають відбутися упродовж 60-денного строку з дня опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, практично неможливо. Саме тому ці вибори мають проводитись за однією з виборчих систем, які застосовувались на виборах в Україні раніше, і які є зрозумілими для виборців та тих, хто безпосередньо організовуватиме швидкоплинний виборчий процес. Такою виборчою системою є пропорційна виборча система із закритими партійними списками", - зазначається у пояснювальній записці до президентського законопроекту.

Як повідомлялося, 21 травня після консультацій з керівництвом ВР і лідерами фракцій Президент Володимир Зеленський підписав Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і проведення позачергових виборів. 22 травня він вніс у Раду законопроект "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України".

На даний час триває позачергове засідання парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-