У БПП вважають, що зниження бар’єру до 3% проведе у Раду

У БПП вважають, що зниження бар’єру до 3% проведе у Раду "кишенькові" партії олігархів

Укрінформ
У фракції «Блоку Петра Порошенка» вважають, що запропоновані командою Президента Володимира Зеленського зміни до Закону "Про вибори народних депутатів України" послаблять виборче законодавство і демократичні стандарти.

На цьому наголосив лідер фракції Артур Герасимов під час позачергового засідання ВР у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Запропоновані засадні зміни, які, між іншим, ніхто не бачив, тому що цей законопроект ми хотіли отримати завчасно, але, на жаль, ніхто не розуміє навіть, що в ньому, не лише не вдосконалюють виборчого законодавства і не зміцнюють демократичні стандарти, а навпаки – навіть погіршують їх»,- сказав Герасимов.

За його словами, ініціатори швидкої корекції закону залишають незмінною ключову проблему – закритість партійних списків.

«І тут, якою б не була система – змішаною, мажоритарною чи пропорційною – списки мають бути відкритими. Це і є реформа. Все інше – її імітація або чистої води політична кон’юнктура»,- зауважив керівник фракції БПП.

Політик також звернув увагу на те, що запропоноване зниження прохідного бар’єру до 3 відсотків створює ситуацію політичної безвідповідальності і може бути шляхом для політичної дезінтеграції України, проведення до парламенту регіональних політичних проектів і "кишенькових" партій, фінансованих олігархами.

Читайте також: БПП "Солідарність" зробила заяву щодо позачергових виборів у Раду

Герасимов наголосив, що процес внесення змін до виборчого законодавства має відбуватися у чіткій відповідності до Регламенту, а зміни до виборчого законодавства - відповідно до міжнародних стандартів ОБСЄ, про що заявила і Центральна виборча комісія.

«Усталена міжнародна практика у демократичних країнах не передбачає зміни виборчого законодавства пізніше, ніж за рік до проведення виборів, тим більше за декілька тижнів до їх проведення. Пропорційна система за закритими списками це велика корупція. Про це говорить нам і громадянське суспільство, тому наша фракція не буде підтримувати цей законопроект. Фракція партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» переконана, що Верховна Рада має найближчим часом зосередитися на ретельному розгляді у другому читанні Виборчого кодексу, знайти оптимальну модель відкритих списків і підтримати цей законопроект в цілому»,- уточнив Герасимов.

Як повідомлялося, Верховна Рада на позачерговому засіданні 22 травня має розглянути зміни до законів “Про вибори народних депутатів України" та "Про публічні закупівлі".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-