Чим запам’ятається українцям прем’єр Гройсман

Чим запам’ятається українцям прем’єр Гройсман

Укрінформ
За прем’єрства Володимира Гройсмана економіка воюючої держави зростала 12 кварталів поспіль. А це багато про щось говорить

У понеділок, 20 травня, прем'єр-міністр Володимир Гройсман прийняв рішення подати у відставку. У відповідь на заклики нового президента Володимира Зеленського. “За крісло не чіпляюсь. На сьогодні країна є в доброму стані - можна йти з чистою совістю. Ми не допустили жодної кризи і жодних проблем, які б несли загрозу українській державності,” - приблизно так прокоментував Гройсман своє рішення. Тепер Верховна Рада, яка вже відомо, погодилась на розпуск і дострокові вибори, повинна вирішити: відправляти у відставку "коаліційного" прем'єра чи наполягти на тому, щоби він допрацював до виборів.

Укрінформ нагадує, які зміни відбулися в Україні за “часів” Гройсмана – три роки, з квітня 2016 року до травня 2019-го.

Макроекономіка

За час прем’єрства курс валют коливався в межах 25-28 грн/долар.

Станом на 2019 рік в Україні на докризовий рівень повернулися золотовалютні резерви (20 млрд грн) та середня заробітна плата штатних працівників підприємств (10,2 тис. грн, тобто $385 по курсу).

Мінімальна зарплата на момент приходу Гройсмана становила $53, сьогодні - вже $150. ВВП зріс з $93 млрд до $115 млрд. Державний борг знизився в цілому з 80% до 60% ВВП. Частка торгівлі з ЄС склала 43%.

Припинена пряма закупівля газу в Росії - 0 млрд м3 природного газу від Газпрому за 2015-2018 роки. Щоправда, цю перемогу було започатковано урядом Яценюка.

В рейтингу Doing Business Україна перемістилася з 112 місця у 2013/14 на 71 місце у 2017/18.

Децентралізація

У квітні 2014 року за ініціативи тодішнього віце-прем'єр-міністра Володимира Гройсмана уряд схвалив концепцію реформування місцевого самоврядування, започаткувавши так звану реформу децентралізації.

На сьогодні ключові досягнення децентралізації мають такий вигляд:

  • сформовано 876 ОТГ;

  • доходи місцевих бюджетів зросли з 70,2 млрд грн (у 2014 році) до 233,9 млрд грн (у 2018 році);

  • за 2016-2018 рік в ОТГ побудовано близько 3000 об’єктів інфраструктури; 

  • 646 ОТГ отримали у власність приблизно 1,5 млн га землі поза межами населених пунктів.

Соціальне забезпечення

Середній розмір пенсії зріс у півтора рази (на 942 грн) до 2645 грн. Проведено осучаснення пенсій та вперше запроваджена автоматична індексація пенсій з березня 2019 року, а також монетизація субсидій.

Медична реформа зі створенням Національної служби здоров’я і переходом на нову систему фінансування дала приріст зарплат медпрацівників у 2-3 рази. Мільйони громадян можуть отримати безкоштовно базовий набір медичних послуг та скористатися програмою “Доступні ліки”. Референтне ціноутворення знизило вартість ліків у програмі в середньому на 30%.

Тарифи

З 1 травня 2016 року населення, так само, як підприємства ТКЕ (теплокомуненерго), платить за газ ринкову ціну (зараз 8250 грн/тис. куб). Разом із тим, це рішення призвело до зростання у 2-3 рази комунальних тарифів, особливо в опаленні, де ціна газу складає до 95%. Відповідно, підвищення тарифів потягло за собою потребу у збільшенні бюджетних витрат на комунальні субсидії. Водночас результат все одно є позитивним, адже завдяки рішенню про єдину ціну на газ "Нафтогаз" позбувся дефіциту, тоді як у 2014 році цей дефіцит становив 120 млрд грн і був важким тягарем для бюджету, відволікаючи кошти від інших видатків.

Інфраструктура

За роки прем'єрства Гройсмана розпочато масштабне дорожнє будівництво, фінансування складає десятки мільярдів на рік (у 2018-му — 44 млрд, на 2019 — 56 млрд грн). Гроші в Дорожньому фонді вдалося акумулювати, в тому числі, за рахунок так званого “митного експерименту”, коли 50% сум перевиконання планів митниць направляються в спецфонд. На сьогодні загалом вдалося побудувати близько 7 тис км доріг.

Відкрито 48 нових авіамаршрутів. Вперше в історії України пасажиропотік аеропортів перевищив 20 млн осіб.

Державні закупівлі

Державні закупівлі переведені в публічну електронну систему Prozorro. Завдяки здійснено вже 1,1 млн. процедур закупівель на суму 657 млрд. грн. До системи залучено 147 тис. учасників. Позитивний економічний ефект склав 30 млрд. грн

В цілому. Прем’єрство Володимира Гройсмана, попри те, що воно припало на більш ніж складний період історії України, дійсно пройшло більш-менш рівно. За даними експертів VoxCheck, спіймати його на брехні було вкрай важко – цитати прем'єра в основному стосувалися виконаної урядом роботи. Значних і нереальних обіцянок він не роздавав, і тому регулярно опинявся у списку найчесніших політиків України. Звісно, лише з часом, у порівнянні з іншими, українці зможуть оцінити досягнення прем’єра Гройсмана і дати належну оцінку його діяльності. Та вже зараз можна упевнено сказати: “Спасибі, пане Володимире!”

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-