Потрібна мобілізація депутатів, щоб не допустити повернення Росії до ПАРЄ — Кулеба

Потрібна мобілізація депутатів, щоб не допустити повернення Росії до ПАРЄ — Кулеба

Ексклюзив
Укрінформ
Сесія Парламентської асамблеї Ради Європи у червні буде надзвичайно принциповою у протистоянні України агресивній Росії. Відтак повноцінна участь української делегації в ПАРЄ буде дуже важливою, незважаючи на можливі дострокові парламентські вибори у державі.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Страсбурзі сказав постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

«Після міністерського засідання Ради Європи у Гельсінкі м’яч нині перебуває на полі ПАРЄ. Саме там відбуватимуться фінальні бої за те, чи Російська Федерація зможе повернутися до Асамблеї, не виконавши жодних вимог резолюцій ПАРЄ, ухвалених у відповідь на російську агресію проти України.

Наші опоненти налаштовані будь-якою ціною довести справу до кінця. Росіяни теж розуміють, що це їх шанс. Тому вибори (можливі дострокові вибори до Верховної Ради України – ред.) – це важливо і нормально, але повноцінна участь депутатів у роботі ПАРЄ в наступні місяці – це теж дуже важливо», - відзначив посол.

Кулеба наголосив, що нині у Раді Європи активізувалися «цинічні зусилля проштовхнути повернення Росії» до ПАРЄ.

«Тому нині потрібна максимальна мобілізація наших парламентаріїв саме на червневу сесію», - підкреслив постійний представник України при РЄ.

Кулеба нагадав, що важливими подіями відносно намірів проросійського лобі у Раді Європи ускладнити процедуру накладання санкцій на російську делегацію стане засідання 3 червня регламентного комітету ПАРЄ, а також засідання самої Асамблеї 24-28 червня.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський вранці 20 травня склав присягу у Верховній Раді. У своїй промові він також висловив намір розпустити парламент та оголосити дострокові вибори.

Комітет міністрів Ради Європи на рівні глав МЗС на річній сесії 17 травня у Гельсінкі підтримав позицію, що усі країни-члени повинні мати право брати участь у статутних органах організації, включаючи Парламентську асамблею, а також мають голосувати на виборах нового генерального секретаря Організації у червні.

Читайте також: Глава Міноборони Естонії шокований рішенням міністрів РЄ повернути Росії право голосу

Водночас, рішення Комітету міністрів ще має затвердити у червні ПАРЄ.

Росія у червні 2017 року вдалася до фінансового шантажу РЄ, пояснюючи це накладанням на її делегацію санкцій у ПАРЄ.

Водночас, санкції відносно РФ в Асамблеї вже не є чинними від січня 2015 року. Натомість Росія спекулює цим питанням та не заявляє своїх делегатів на сесії Асамблеї.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-