Щоб скасувати недоторканність, ця Рада має

Щоб скасувати недоторканність, ця Рада має "дожити" до вересня - депутат

Укрінформ
У разі оголошення позачергових виборів Верховної Ради народні депутати не встигнуть ухвалити зміни до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності.

Про це журналістам під час брифінгу повідомив перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя народний депутат із фракції «Народний фронт» Леонід Ємець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Було озвучено декілька законів, які Володимир Зеленський запропонував Раді прийняти в період цих двох місяців, які залишилися до позачергових виборів. Перше – це зняття депутатської недоторканності. На жаль, це зробити цей парламент уже не може в принципі. Оскільки, якщо вибори відбудуться влітку, а, нагадаю, процедура зняття депутатської недоторканності це внесення змін до Конституції, що потребує голосування на двох сесіях парламенту», - сказав Ємець.

Він пояснив, "що це має бути наша сесія, яка зараз триває, і наступна сесія - здається, 2 вересня. Тобто, для того, щоб проголосувати за зміни до Конституції, парламент має бути повноважним у вересні. Інакше – голосування не відбудеться, оскільки Конституція визначає, що лише те скликання парламенту, яке почало зміни до Конституції має їх і завершити, то наступному парламенту вже треба буде починати спочатку".

"Цей парламент можливості, навіть за бажання, змінити Конституцію і скасувати депутатську недоторканність вже не має", - підсумував Ємець.

Читайте також: Інавгураційна промова Володимира Зеленського (повний текст)

Як повідомляв Укрінформ, у своїй інавгураційній промові у парламенті Президент України Володимир Зеленський сказав, що дуже просить нинішніх народних депутатів прийняти закон про скасування депутатської недоторканності, закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, закон про багатостраждальний виборчий кодекс.

Також він заявив, що розпускає Раду, але у народних депутатів є ще два місяці роботи, щоб ухвалити потрібні закони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-