Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції в Раді

Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції в Раді

Відео
Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції "Європейська Україна" з 17 травня і закликав народних депутатів розпочати консультації з формування нової.
Про це він заявив під час засідання парламенту у п'ятницю після оголошення голови фракції "Народний фронт" Максима Бурбака про вихід фракції із коаліції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Шановні колеги, сумна новина. З огляду на заяву голови депутатської фракції політичної партії "Народний фронт" про вихід фракції з коаліції і у зв'язку з цим припинення діяльності коаліції, повідомляю, що сьогодні (17 травня - ред.) коаліція депутатських фракцій "Європейська Україна" у Верховній Раді VIII скликання припинила свою діяльність", - оголосив Парубій.

Він додав, що згідно з Конституцією, протягом місяця від дня припинення діяльності коаліції депутати мають сформувати нову більшість.

"Відповідно до положень частини 7 статті 83 Конституції України протягом одного місяця відсьогодні, з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, має бути сформована нова коаліція. У зв'язку з цим закликаю представників усіх фракцій та груп розпочати консультації з приводу формування нової коаліції. І давайте визнаємо, це була хороша коаліція", - зазначив Парубій.

Читайте також: Народний фронт закликає фракції почати створення нової коаліції

Як повідомлялося, раніше у штабі новообраного президента України заявили, що Володимир Зеленський, інавгурація якого відбудеться 20 травня, ініціюватиме розпуск Верховної Ради через відсутність 226 народних депутатів у коаліції.

Раніше у п’ятницю, 17 травня, фракція "Народний фронт" ухвалила рішення про вихід з коаліції у Верховній Раді та закликала до створення нової. Відтепер парламент має 30 днів для формування нової більшості, а президент позбавляється права розпустити Раду на підставі відсутності коаліції. При цьому 30-денний термін закінчиться до 16 червня, а від цієї дати розпуск Ради буде вже неможливим, оскільки Конституцію це заборонено за півроку до чергових парламентських виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-