Дата інавгурації: до розпуску парламенту готові, але він все ще висить у повітрі…

Дата інавгурації: до розпуску парламенту готові, але він все ще висить у повітрі…

Укрінформ
Депутати ВР напрочуд швидко проголосували за 20 травня

Торжество під назвою «Інавгурація новобраного президента» не стало довгим парламентським серіалом. Хоча  перші зовнішні ознаки  віщували інше.

Біля парламента стояло кілька жіночок із намальованими вручну плакатами та вимагали оголосити  датою інавгурації 19 травня. В кулуарах ВР було урочисто та напівпорожньо. Депутати неохоче спілкувалися на тему дати інавгурації. Втім, День вишиванки завжди робить парламентські приміщення святковішими. А тут окрім вишиваних шат ще й виставки мотанок, вишиваних сорочок, ікон. Настрій підігрівався ще й підписаним законом про мову.

Напередодні було зареєстровано вісім «інавгураційних» постанов, які містили дати з 19 по 28 травня та умови проведення інавгурації. Всі налаштувалися на довгий день. 

Валерій Писаренко, якого пов’язують із Коломойським, виступив з пропозицією, що варто голосувати постанову за датою 19 травня. Оксана Білозір відповідно гаряче протестувала, що вона проти того, аби торжества відбувалися в скорботний день. Юрій Шухевич (РПЛ) назвав це ідеологічним реваншем. (Той рідкісний випадок, коли незрячий нардеп вийшов на трибуну і його зустрічали стоячи).

Ходили чутки, що парламент не ухвалить жодної дати.

Але дату постанови, запропонована народним депутатом Віталієм Купрієм на 20 травня, було прийнято практично сходу. Ніхто з присутніх журналістів та помічників не чекав побачити майже конституційну більшість в 315 голосів за 20 травня.

Щось відбулося пізно ввечері 15-го, якщо подейкують, що постанова, наприклад, Андрія Тетерука про дату на 28 травня була зранку взагалі відкликана. 

Отже, інавгурація відбудеться 20 травня.

Після напрочуд швидкісного, безпроблемного голосування спікери вийшли в кулуари озвучувати офіційну позицію.

-Парламент продемонстрував свою зрілість та ухвалив найкраще своє рішення. Ми готові були на будь-яку дату, окрім 19-го, оскільки це день скорботних урочистостей, - заявив лідер фракції БПП Артур Герасимов.

Наші джерела всередині фракції БПП розповіли трохи більше:

-Тягнути з датою сенсу не було, це великі іміджеві втрати. Дострокових виборів, якщо йти за законом, не уникнути. 6 березня Окружний суд за позовом Деркача ухвалив рішення, яким вимагає надати персональний склад коаліції.  Наступне засідання у цій справі 28 травня. Якщо ми не надаємо список учасників коаліції, то шпарина можливостей для розпуску Верховної Ради зберігається. Якщо команда юристів повторить тезу судді Вовка, що повноваження діючої ВРУ можуть тривати і до 16 грудня 2019 року (рахують так: 27 жовтня 2019 року спливає офіційний термін повноважень;  треба додати 20 днів на офіційне оприлюднення результатів виборів і ще тридцять  днів на відкриття першої сесії новообраної Ради), то ймовірна дата дострокових виборів переноситься на 14 червня. Ми не зможемо сперечатися з усіма телеканалами та виборцями Зеленського. Та й не бачимо необхідності тягнути. Нам можна виходити на дочасні парламентські вибори. Зараз ще наш виборець мобілізований, штаби розгорнуті. І нам, і Юлії Тимошенко і самому Зеленському вигідні вибори зараз. Звісно, що постраждають партії, які не встигли підготуватися до кампанії.

Втім цього оптимізму не поділяють у Народному фронті.

-Вчора приїхав Коломойський і всіх переконав, - ділиться з нами один з народнофронтовців. - Точніше всіх «розвів», пообіцявши, що буде брати в парламентський список Зе всіх чинних депутатів. Всі чомусь вирішили, що вони не втратять від дочасних виборів. Але сьогодні, на цій хвилі кандидати Зеленського  виграють у всіх мажоритарних округах. Так виглядає, що Виборчий кодекс не приймуть, вибори пройдуть за старим законом і буде «мажоритарка». На мажоритарці перемагатиме Зе. У той час, як у випадку виборів восени його рейтинг просто впав би. Звісно, загроза рішення Окружного суду зберігається, але є вихід. Якщо б всі депутати написали заяви про вихід з коаліції, то коаліція припинила би своє існування значно раніше, суд був би вже неправомочний розглядати позов, і ми на законних підставах почали б формувати нову коаліцію. Тут багато що залежало би від позиції Парубія. Оголошує він, наприклад, завтра, що коаліції нема і ми післязавтра починаємо формувати нову коаліцію. І навіть 14 червня прихоплюємо.

Натомість у самій команді Зеленського ще досі не переконані, що вибори їм потрібні. За нашими даними, зараз точиться напружена боротьба між «стейкхолдерами» Зеленського, список яких не обмежується Аваковим та Коломойським, і що приїзд останнього навпаки свідчить про те, що він хоче зайняти своє місце.

-Вони самі не вирішили чи йти на парламентські вибори, - діляться з нами дотичні до команди Зе фахівці. - Тим більше, що кандидатів на мажоритарні округи нема, там шукають авторитетних людей і обіцяють їм навіть фінансування. Також хочуть знайти в регіонах тих людей, які б могли потрапити в прохідну частину списку та дати сигнал виборцям. Тому сама команда рішення змінює чи не щодня. Одні кажуть, що їм ще пару місяців часу, а потім вони все одно зможуть висловити своє незадоволення Радою 8 скликання. Інші думають, що краще заходити зараз. Та там навіть щодо голови АП нема єдності, сьогодні вважають, що буде Богдан, завтра кажуть, що буде Палиця.  Наче і той, і той Коломойського, але Палиця – більше.

Можливо, команда Зеленського ще й не визначилася остаточно з виборами, але точно визначилася з інавгурацією. Акредитацію на неї було відкрито через годину після ухвалення парламентом постанови.

Ну що ж. Рада відіграла. М’яч на половині поля новобраного президента. Очікувана булава буде у нього вже в понеділок.

Лана Самохвалова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-