Порошенко розраховує, що нова влада вивчить

Порошенко розраховує, що нова влада вивчить "мовний" закон та підтримає його

Відео
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко висловив сподівання, що нова влада уважно вивчить закон про забезпечення функціонування української мови як державної та підтримає його.

Про це він заявив на церемонії нагородження переможців XIX Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сподіваюся, що і нова влада, уважно вивчивши текст закону, підтримає і його дух, і його букву”, - підкреслив Порошенко.

Глава держави вкотре наголосив, що звинувачення у нібито зменшенні прав нацменшин цим законом є абсолютно безпідставними, та проінформував, що мовні права цих громадян захищають і Конституція, і законодавство України.

Крім того, він пообіцяв, що буде прийнято окремий закон про мови національних меншин.

"Ми природно підтримуємо українську мову в усіх сферах суспільного життя, щоб подолати колоніальну спадщину, наслідки її упослідження російською та радянською імперіями. Але в той же час закон залишає надзвичайно широкий простір для інших мов, для задоволення мовних потреб і прав громадян України, які говорять російською та іншими мовами", - зауважив Президента.

Читайте також: Закон про мову опублікований у “Голосі України”

Глава держави наголосив, що новий закону про українську мову не втручається у справу приватного спілкування.

Водночас він висловив сподівання, що громадські активісти продовжать роз’яснювальну роботу щодо норм мовного закону, адже українська мова потребує захисту та промоції.

"Перші роки функціонування цього закону точно розвіють всі міфи, марні побоювання у тих, хто їх зараз має", - додав Порошенко.

Як повідомлялося, Верховна Рада 25 квітня ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". За його ухвалення проголосували 278 народних депутатів.

Однак народні депутати від "Опозиційного блоку" зареєстрували у Верховній Раді проекти постанови про скасування закону про мову.

14 травня парламент відхилив ці проекти постанов, які блокували підписання закону, після чого Голова ВР Андрій Парубій відразу підписав закон.

Президент Петро Порошенко підписав закон 15 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-