Україна працює над системною міжнародною відповіддю на

Україна працює над системною міжнародною відповіддю на "паспортизацію" РФ — Клімкін

Укрінформ
Україна працює над системною міжнародною відповіддю на російську "паспортизацію" окупованого Донбасу, яка не повинна обмежитися персональними санкціями проти окремих посадовців РФ.

Про це заявив на брифінгу в Брюсселі міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дуже важливо, що Європейський Союз розуміє, що на цей раз (після указу про спрощену видачу паспортів РФ жителям окупованого Донбасу - ред.) якимись формальними санкціями, персональними вже нічого не має закінчитися - це буде точно те, що в нас називають "зрада". Якщо ми 10, 20, 50 людей поставимо під санкції, - це не відповідь... Я думаю, що ми поступово будемо рухатися до того, щоб зробити системну відповідь", - сказав Клімкін.

Він зауважив, що в ЄС наразі існують різні думки щодо можливої реакції на видачу Кремлем паспортів РФ жителям окупованого Донбасу, але українська сторона продовжить працювати з міжнародними партнерами.

За словами Клімкіна, з деякими колегами він досяг порозуміння з цього питання з півслова, а з деякими "будемо розмовляти далі".

У відповідь на уточнююче запитання журналістів, коли можливе досягнення консолідованої позиції щодо паспортів, міністр зазначив, що поки що не може цього сказати.

"Ми почали дуже послідовно працювати над нею після Указу (Путіна - ред.) . Насправді ми говорили про це з 2017 року, коли вони (РФ - ред.) почали готувати інфраструктуру. Деякі речі, можливо, будуть достатньо швидко, для деяких речей сто відсотків потрібно декілька місяців", - зазначив Клімкін.

Читайте також: США мають посилити тиск на РФ через "паспортний" указ Путіна – Климпуш-Цинцадзе

Він поінформував, що мав розмови з приводу можливої реакції на "паспортизацію" з представниками Сполучених Штатів, нещодавно детально обговорював з міністром зовнішніх справ Канади Христею Фріланд можливість задіяти, наприклад, такий механізм, як "список Магнітського".

"Але сьогодні я свідомо не буду казати, коли і що може з'явитися", - резюмував Клімкін.

Як повідомлялося, Клімкін у понеділок перебуває з робочим візитом у Брюсселі для участі у заходах з нагоди відзначення 10-ї річниці заснування зовнішньополітичної ініціативи ЄС “Східне партнерство”.

Президент Росії Володимир Путін 24 квітня підписав указ, що дозволяє жителям окупованих територій Донбасу отримати російські паспорти у спрощеному порядку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-