Герасимов: БПП визначиться на фракції, яку дату інавгурації Зеленського підтримає

Герасимов: БПП визначиться на фракції, яку дату інавгурації Зеленського підтримає

Укрінформ
Парламентська фракція "Блок Петра Порошенка" після рішення профільного комітету збере засідання фракції та визначиться, яку дату інавгурації новообраного Президента Володимира Зеленського буде підтримувати.

Про це заявив голова фракції БПП Артур Герасимов на засіданні Погоджувальної ради в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цього тижня, я підтримую Голову Верховної Ради, парламент визначить дату інавгурації новообраного Президента України. Процес передачі влади повинен відбуватися відповідно до закону та з дотриманням ключових демократичних традицій... Відразу після рішення відповідного профільного комітету ми терміново збираємо фракцію, визначаємося з тим, за що будемо голосувати", - сказав Герасимов.

Він також наголосив, що Петро Порошенко готовий передати владу в будь-який момент і не заперечує жодної дати. Герасимов додав, що призначення дати інавгурації новообраного Президента - це повна відповідальність українського парламенту.

Депутат також прокоментував звернення Володимира Зеленського до Верховної Ради щодо призначення інавгурації на 19 травня. "В демократичних країнах є розділення гілок влади і є повага у відносинах між гілками влади. Це тільки в нашого північного сусіда кажуть, що парламент зобов'язаний, а що він не зобов'язаний робити. Тому такий стиль звернення запроваджує дуже небезпечну традицію, бо демократія - це перш за все, процедура і повага. Повага, в тому числі, до демократичних виборів", - зазначив Герасимов.

Читайте також: Призначити інавгурацію на 19 травня заважають особисті інтереси окремих депутатів — Рябошапка

Як повідомляв Укрінформ, 30 квітня Центральна виборча комісія оголосила офіційні результати чергових виборів президента України: новим главою держави обрано Володимира Зеленського із 73,22% голосів.

До Верховної Ради вже внесено кілька постанов щодо дати проведення інавгурації. Народні обранці пропонують призначити її на 19, 20 травня або 1 червня.

Зеленський наполягає на даті 19 травня, і звернувся до ВР з вимогою призначити інавгурацію саме на цей день.

Як відомо, 19 травня є Днем пам'яті жертв політичних репресій, і тому деякі політики, історики, активісти наполягають, що це вкрай невдала дата для інавгурації новообраного глави держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-