КСУ не чинитиме перешкод інавгурації новообраного Президента

КСУ не чинитиме перешкод інавгурації новообраного Президента

Заява
Укрінформ
Конституційний суд України не чинитиме перешкод у здійсненні процедури приведення до присяги новообраного Президента.

Про це наголошується у заяві зборів суддів КС.

"Висловлюючи глибоку занепокоєність щодо поширення інформації про можливий зрив інавгурації новообраного Президента України та її маніпулятивного використання, судді Конституційного суду України відповідально заявляють, що з боку Конституційного суду України не виникне жодних перешкод у здійсненні процедури приведення новообраного Президента України до присяги відповідно до ст.104 Конституції України", - йдеться в заяві.

Зокрема, у КС наголошують, що останнім часом у ЗМІ та соціальних мережах масово поширюється інформація про можливий зрив інавгурації новообраного Президента через звільнення Станіслава Шевчука з посади голови КС.

"Ця інформація повністю не відповідає дійсності і є цілеспрямованою інсинуацією, яка має за мету дискредитувати КС та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в країні", - наголошується у заяві.

На переконання суддів КС, така інсинуація спрямована на те, щоб створити "хибну уяву про механізм реалізації конституційного положення щодо приведення новообраного Президента України до присяги, а саме - штучно пов'язати цю процедуру з конкретною особою, що обіймає посаду голови КС".

У КС нагадують, що Конституція не вказує конкретної особи, яка має виконати процедуру інавгурації, а лише визначає посадову особу, що здійснює приведення новообраного Президента до присяги.

"Приведення новообраного Президента до присяги є конституційним обов'язком голови КС, який безумовно буде виконаний. Будь-які маніпуляції голови КС щодо виконання цього конституційного обов'язку є неприпустимими, як і створення ситуації, коли процедура приведення новообраного Президента України до присяги буде унеможливлена або перенесена через відсутність голови КС", - йдеться у заяві.

Як повідомило Укрінформу поінформоване джерело у КС, відповідну заяву судді ухвалили під час зборів, для проведення яких був скасований порядок денний на четвер.

При цьому вказану заяву не підтримали чинний голова КС Станіслав Шевчук, а також судді Василь Лемак, Віктор Городовенко, Олег Первомайський.

За словами співрозмовника агентства, більшість суддів КС ініціювали проведення вказаних зборів у зв'язку з появою у ЗМІ інформації про те, що нібито команда чинного Президента Петра Порошенка готується відтермінувати інавгурацію Володимира Зеленського шляхом відставки голови КС Станіслава Шевчука. Згідно з процедурою, новий Президент складає присягу у Верховній Раді за участю голови КС.

Тим часом Центральна виборча комісія вже опрацювала 100% електронних протоколів другого туру президентських виборів. Зеленський отримав 73,22% голосів, Петро Порошенко - 24,45% голосів виборців. До 1 травня ЦВК має завершити підрахунок голосів за протоколами з мокрими печатками і оголосити остаточні результати другого туру.

Читайте також: Зеленський обіцяє проаналізувати "мовний" закон після інавгурації

Після цього результати мають офіційно опублікувати в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр".

Потім за узгодженням із Зеленським Верховна Рада має схвалити постанову про призначення інавгурації нового Президента. Раніше у штабі Зеленського припустили, що вона може відбутися 28 травня. За законом, це може статися не пізніше 3 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-