Раду закликають звернутися до світу через

Раду закликають звернутися до світу через "паспортизацію" РФ на Донбасі

Укрінформ
Перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко закликає народних депутатів ухвалити звернення до міжнародних партнерів у зв’язку із указом президента РФ Володимира Путіна щодо спрощення процедури надання паспортів Росії жителям ОРДЛО.
Про це вона заявила від імені фракцій "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт"на засіданні парламенту у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Парламент не може бути осторонь цього, і я вважаю, що в другій половині дня ми маємо прийняти звернення від парламенту до наших партнерів, до країн світу, до парламентів, парламентських асамблей. Тому що вже вчора, коли наш колега посол Кулеба, представник України в Раді Європи, заявив про порушення і українського законодавства, і міжнародного права цим рішенням Путіна на комітеті міністрів Ради ЄС, президент ПАРЄ у своїх прикінцевих коментарях повністю проігнорували цю заяву", - наголосила Геращенко.

Вона підкреслила, що реваншистські настрої сьогодні можуть дуже серйозно бити і по міжнародних організаціях, по позиціях України в світі. Геращенко звернулася до сесійної зали з пропозицією, щоб комітет напрацював таку заяву, а в другій половині дня депутати її прийняли, і підписали і керівництво парламенту, і лідери всіх парламентських фракцій.

Читайте також: В ОРДЛО вже склали списки для отримання паспортів РФ - експерт

Перший заступник Голови ВР також зауважила, що Путін готував рішення про спрощення процедури видачі російських паспортів жителям ОРДЛО давно, але не випадково вибрав час видачі такого указу.

"Таке готувалося давно, але час видачі цього указу не випадковий. Коли в Україні відбувається мирна передача влади, в перехідний період. І очевидно, Путін, як завжди використовуючи послаблення України, української влади, використовує це для того, щоб ще один ніж загнати в спину нашої держави", - сказала Геращенко.

Вона також поінформувала, що за дорученням чинного Президента Петра Порошенка 24 квітня відбулося спеціальне засідання Ради безпеки ООН, де всі міжнародні партнери України засудили це рішення Кремля як таке, що зриває Мінські угоди, порушує будь-які міжнародні правила, не відповідає ані Мінським домовленостям, ані домовленостям у “нормандському форматі”.

"Чому це рішення є настільки небезпечним? В першу чергу через те, що таким чином Путін робить ставку на осетинський сценарій замороженого конфлікту, але в будь-який час може розпочати повномасштабний наступ під егідою захисту громадян Російської Федерації. Це грубе порушення прав людини, адже я нагадаю, що до наших кримчан - Сенцова, Кольченка - жодного разу не допустили українських консулів через їх насильницьку паспортизацію цими паспортами Російської Федерації", - наголосила Геращенко.

Вона також зазначила, що 24 квітня під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи про цей указ Путіна російська делегація дізналася від української делегації, яка принесла роздруковане з інтернету рішення.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін 24 квітня підписав указ про спрощення процедури отримання російських паспортів жителями окупованих районів Донецької і Луганської областей.

Україна та багато демократичних країн світу засудили це рішення Кремля.

Також 25 квітня відбудеться засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях Донбасу через указ Путіна про видачу російських паспортів жителям цих територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-