Україна та РФ провели у Гаазі консультації щодо звільнення моряків

Україна та РФ провели у Гаазі консультації щодо звільнення моряків

Укрінформ
Консультації між Україною та Росією пройшли у Гаазі. Зустріч щодо позову України до Міжнародного трибуналу ООН про звільнення українських суден та полонених моряків почалася о 10:00 за місцевим часом і тривала понад три години.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу у Гаазі.

"Цікаве спостереження після сьогоднішнього обміну думками з РФ щодо звільнення українських моряків і військових кораблів. Вразила кардинальна зміна тону розмови – перехід від хамства та брутальної зневаги до цивілізованої мови, притаманної дипломатії", - сказала заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

Вона також зазначила: невідомо, чи це зміна російської тактики, чи просте бажання затягнути процес консультацій.

"У будь-якому разі це не вплинуло на позиції сторін щодо наших моряків і кораблів. Аргументи, які ми почули сьогодні від РФ, лише підтвердили нашу стартову позицію, що мова йде саме про застосування Конвенції ООН з морського права, яка гарантує імунітет нашим військовим кораблям та членам їхніх екіпажів", - наголосила Зеркаль.

За її словами, обмін думками підтвердив наявність між сторонами правового спору щодо застосування міжнародного морського права. Цей факт є наріжним для судового розгляду цього спору.

"Розраховуємо, що скоро Трибунал з морського права підтвердить наші вимоги. Сьогодні-завтра буде остаточно оголошено дату слухань в Гамбурзі (попередньо – 6-7 травня)", - повідомила Зеркаль.

Читайте також: Зеленський обіцяє повернути полонених українських моряків

До того часу Росія має можливість добровільно звільнити українських моряків і військові кораблі і усунути порушення міжнародного права.

Як повідомлялося, 16 квітня Україна ініціювала новий позов проти Росії і звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права ("ITLOS") щодо застосування тимчасових заходів проти РФ з метою негайного звільнення трьох українських військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів, незаконно захоплених та утримуваних Російською Федерацією в Чорному морі 25 листопада 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-