Росія може випробовувати Зеленського провокаціями – Гербст

Росія може випробовувати Зеленського провокаціями – Гербст

Укрінформ
Новому Президенту України доведеться продовжити реформи для консолідації своєї влади, а також мати справу з Путіним, який неодмінно захоче випробувати його провокаціями.

Про це заявив колишній посол США в Україні, нині директор Євразійського центру "Атлантичної ради" Джон Гербст, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Це був вибір не стільки за Зеленського, скільки проти Порошенка. Тож, аби консолідувати свою владу, Зеленський повинен просуватися шляхом реформ", - зазначив Гербст.

Він також висловив припущення, що олігарх Коломойський, з яким багато хто пов'язував Зеленського, може певним чином спробувати "відігратися" через суди. "Будь-що подібне в цьому контексті може дуже зашкодити репутації Зеленського, і я сподіваюся, що він це усвідомлює",- підкреслив екс-посол.

У зовнішній політиці головним викликом для нового лідера України залишатиметься Росія та Путін, наголосив експерт.

"Порошенко заслуговує високої оцінки як лідер, що очолював країну під час війни. Ті люди, які підтримували його, здебільшого робили це, враховуючи факт, що війна Росії, війна Путіна проти Україні триває. Зеленський – новачок, і це серйозний виклик, коли ви маєте справу з такими, як Путін", - зауважив Гербст.

Читайте також: Кремль прагне нестабільності у другому турі українських виборів – Гербст

Водночас він вважає добрим знаком те, що Зеленський назвав Путіна ворогом України. "І це було сказано не просто так", - зауважує експерт. На його переконання, цей факт може пояснити небажання Кремля відразу привітати Зеленського з перемогою.

Яку саме стратегію обере Зеленський у відносинах з РФ, зауважив Гербст, поки що невідомо. "Але я підозрюю, що він не зацікавлений і, безумовно, не зможе укласти угоду, яка хоч якось перечитиме українському суверенітету", - підкреслив екс-посол США.

У Москві, за його словами, вичікують парламентських виборів у нашій країні. Зараз Україна продовжує ревно захищати свою територіальну цілісність, тож перед Путіним залишається важкий вибір – або йти на реальні компроміси й виконувати Мінські домовленості, або вдаватися до ескалації конфлікту.

"Утім, ескалація створить для Путіна дуже багато небезпечних моментів, тому я думаю, що він не піде цим шляхом", - зазначив колишній дипломат.

Скоріше за все, на йог думку, Росія намагатиметься випробувати Зеленського провокаціями. "Я думаю, цього можна очікувати", - підкреслив Гербст.

Він також додав, що нинішні вибори мають велике значення для пострадянського простору - “й особливо для Росії, де такого не відбувається”. “Отже, це продовження консолідації української демократії" , - підсумував екс-посол США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-