Українські підпільники на Донбасі щодня ризикують, аби наблизити перемогу України

Українські підпільники на Донбасі щодня ризикують, аби наблизити перемогу України

Аналітика
Укрінформ
Про що розповіли на прес-конференції в Укрінформі учасники українського руху опору на тимчасово окупованих територіях

18 квітня два представники української підпільної мережі, що діє “в тилу” угруповань бойовиків на окупованих територіях Донбасу дали в приміщенні Укрінформу прес-конференцію та відповіли на запитання журналістів. Бійці не назвали свої імена – лише позивні Алєксєїч та Студент, і один з них – чинний координатор агентурних структур на окупованих територіях, приховував своє обличчя за шарфом та окулярами.

"Чому в цьому маскараді – можу тільки одне сказати. За фотографію кожного з нас, людей, які працюють саме на окупованій території, дають великі гроші. Тому це безпека моя і моїх товаришів, які працюють там", – саме так пояснив потребу конспірації Алєксєїч.

Студент, молодий хлопець, що не приховував обличчя, свою діяльність в Русі опору розпочав ще в 2014-му. Спершу, як активіст – розклеював листівки, брав участь у проукраїнських мітингах в Горлівці та Донецьку. І вже через знайомих втягнувся до Руху.

“Розпочинали зі збору інформації про російські окупаційні війська, про пересування колон, сил і засобів, про об'єкти військової інфраструктури, військові бази. Були і більш конкретні завдання. Звичайно, про всі я розповісти вам не можу”

Зокрема, Студент розповідав, як доводилось стежити за перебіжчиками - співробітниками українських силових структур, зокрема міліції, що перейшли на сторону сепаратистів, як вдалося в кафе “Боржомі” підслухати розмову нині вже покійного лідера донецьких сепаратистів Захарченка з його куратором з російських спецслужб, під час якої росіянин “розпікав” Захарченка за дерибан виділених з РФ коштів.

Роботу Студента в ворожому тилу довелося припинити після того, як на початку 2018 року під час однієї з операцій він був схоплений “МГБ ДНР”.

“Домагалися щоб видав своїх, катували електричним струмом... В них була мета, використати мене в якості приманки, щоб схопити моїх побратимів, інших учасників операції. Але буквально в перші години операції мені вдалося передати інформацію, що я захоплений, і тому нам вдалося уникнути втрат... На ранок наступного дня мені вдалося втекти з-під варти”, – розповів Студент.

Пройшовши кілька місць переховування Студенту вдалося дістатися на контрольовану Україною територію, але продовжувати діяльність у ворожому тилу для нього стало неможливим. Студент підписав контракт із ЗСУ та продовжує боротися.

Алєксєїч – координатор підпільного руху зазначив, що їх головне завдання – збір інформації про пересування та інфраструктуру російських окупаційних військ на Донбасі. Також були розкриті особливості роботи російських спецслужб та силових структур сепаратистських псевдореспублік.

На запитання журналістів, що стало причиною виходу підпільників “на люди” та проведення прес-конференції, бійці пояснили, що просто хотіли нагадати: в гарячці виборчих перегонів ми почали забувати, що на Донбасі триває війна. І не лише на фронті, але і глибоко в тилу окупантів діють українські патріоти, незважаючи на жорстокий репресивний режим, який встановили перебіжчики та їх куратори з російських спецслужб. Більш того, якщо злочинні дії російської влади в Криму отримують висвітлення, то репресії проти населення Донбасу залишаються в інформаційному вакуумі. Крім того, бійці наголосили, що дуже важливо, аби хитка безпека українців Донбасу та їх надії на перемогу і звільнення від ворожої окупації не залежали від того, кому ж в підсумку дістанеться президентське крісло.

На запитання журналістів Укрінформу про те, як формуються та хто складає основу кадрового складу головного ворога українських підпільників – силових служб сепаратистів – відповідь була така: “Головний кістяк “МГБ” складають службовці СБУ, які перейшли на бік ворога, колабораціоністи. І для України ця проблема стоїть найбільш гостро. Адже політику і обстановку в цих “республіках” роблять саме ці люди – колабораціоністи. Керують ними люди, прислані ФСБ чи ГРУ, які або прямо займають керівні посади, або сидять на постах радників” – зазначив Алєксєїч.

У відповідь на запитання про військові ресурси нашого противника на Донбасі, бійці Руху опору описали ситуацію як дуже складну – дається взнаки і кривавий репресивний режим, і мілітаризація “псевдореспублік” і постійна військова присутність росіян, які на ротаційній основі тримають на українській території два своїх армійських корпуси. Алєксеїч уточнив: “Кількість бойової техніки і танків там в рази перевищує будь-які розумні межі, які були б потрібні для оборони від України”.

На запитання про особливості співпраці з українськими силовиками підпільники дали таку відповідь: "Рух опору на окупованій території Донбасу діє в повному порозумінні з українськими силовими та командними структурами". Алєксєїч розкрив деталі співпраці: "В силу тих чи інших причин, ми співпрацюємо з силовими органами України. Для прийняття стратегічних рішень наші дані використовуються, як один з каналів інформації з питань інфраструктури військових і влади. І вони приймають виважені рішення. Зараз у нас є повне взаєморозуміння з нинішньою владою”.

Також лунали запитання про те, чи не відзначають учасники українського Руху опору нарощування супротивником військових сил та підготовки до нападу на Україну. Підпільники відповіли, що діяти в Росії нашим агентам дуже важко, адже там відбувається дуже сильний контроль з боку спецслужб. Більш-менш вдається лише відстежувати будівництво військових гарнізонів вздовж українсько-російського кордону. А от мобілізаційні ресурси так званих “республік” підпільники описали досить детально, відзначивши, що наразі абсолютна більшість чоловіків, що залишилися на окупованих територіях, в тій чи іншій мірі були або є задіяними в збройній боротьбі проти України. Хоча в реальності “мобілізаційні” акції керівництва псевдореспублік, за їх словами, носять більше демонстративний характер.

Наприкінці прес-конференції Алєксєїч наголосив: “Там (на Донбасі. - Ред.) є патріоти України і не потрібно всіх під одну гребінку гребти. Дуже багато людей, вже тут поспілкувавшись з представниками Руху опору, потім повертаються на окуповані території, щоб займатися агентурною роботою. На запитання про кількість наших людей там – не відповім. Але по суті в кожному невеликому місті є наш представник, або людина, яка співпрацює з нами”.

Люди, громадяни і патріоти України, і їх право жити в своїй державі – головна причина, через яку за визволення Донбасу потрібно боротися. Величезна кількість українців Донбасу не просто очікують на нашу перемогу, але й активно працюють для її наближення, з величезним ризиком для себе і своїх близьких. Про це нашому суспільству забувати не можна. Саме ця теза стала головним меседжем прес-конфренції учасників українського Руху опору на Донбасі.

Вячеслав Масний, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-