"Список недоторканних": Луценко переповів розмову з послом США

Оновлено
Укрінформ
Генеральний прокурор Юрій Луценко оприлюднив деталі розмови з послом США Марі Йованович, з яких зрозуміло, що письмового «списку недоторканних» осіб не існує.

Генпрокурор дав інтерв'ю виданню «Бабель».

«Зустріч (з послом - ред.) була в ГПУ, за цим столом у січні 2017 року. Вона проходила не один на один. Вона була не одна, і я був не один. Пані Йованович цікавила справа Віталія Каська. Річ у тому, що пан Касько прописав у службовій квартирі маму, яка ніколи не виїжджала зі Львова, - в цьому були ознаки зловживання», - сказав Луценко.

Тоді, за його словами, Йованович заявила, що Касько - видатний антикорупційний діяч, а «кримінальна справа дискредитувала антикорупціонерів». «Я виклав деталі і пояснив, що не можу відкривати і закривати провадження за своїм бажанням. Назвав ще ряд так званих антикорупціонерів, які проходять у справах. Вона сказала, що це неприпустимо, мовляв, підірве довіру до антикорупційних активістів.

Я взяв аркуш, записав озвучені прізвища і кажу: «Диктуйте список недоторканних персон». Вона каже: «Ні, ви мене неправильно зрозуміли». Я кажу: «Ні, я вас правильно зрозумів; раніше такі списки писали на Банковій, а ви пропонуєте нові списки від Танкової» (колишня назва вулиці Сікорського, де знаходиться посольство США в Україні - ред.). Зустріч закінчилася. Боюся, емоції були не дуже хороші», - сказав він.

Читайте також: Заяви Луценка щодо Йованович неправдиві – Держдеп США

Як повідомлялося, на початку березня генпрокурор Луценко в інтерв'ю виданню The Hill заявив, що під час першої зустрічі після призначення на посаду з послом США Марі Йованович вона нібито передала йому список осіб, проти яких не можна проводити розслідування.

У Держдепартаменті США назвали ці заяви Луценка неправдивими.

Речник генпрокурора Лариса Сарган заявила про неточний переклад інтерв'ю Юрія Луценка американському телеканалу "The Hill" і виклала відео розмови у Facebook.

"Перемотуйте відразу на 8 хвилину 55 секунду.

Ю.Луценко: "У мене достатні складні персональні відносинии із пані посол. На жаль, наші перші зустрічі (на посаді Генпрокурора - ред.) почалися з того, що пані посол ОГОЛОСИЛА мені список людей, проти яких неправильно вести кримінальні переслідування. Я сказав, що це неприпустимо. Ніхто - ні Президент, при всій повазі до нього, ні Парламент, ні посол не зможе зупиняти мене там, де закон передбачає кримінальне переслідування...", - процитувала Сарган.

Президент Петро Порошенко відзначив важливу роль посла США в Україні Марі Йованович у справі просування українсько-американських відносин і заявив, що вона має повну його підтримку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-