ВРП проситиме Раду захистити суддів від тиску народних депутатів

ВРП проситиме Раду захистити суддів від тиску народних депутатів

Укрінформ
Вища рада правосуддя звернеться до ВР щодо вжиття заходів із недопущення народними депутатами України дій, які підривають незалежність суддів та авторитет правосуддя за повідомленням судді Рівненського райсуду Рівненської області Сергія Коробова.

Про це інформують у ВРП.

“Вища рада правосуддя, розглянувши повідомлення судді Рівненського районного суду Рівненської області Коробова Сергія Олександровича, ухвалила звернутися до Верховної Ради України щодо вжиття заходів із недопущення народними депутатами України дій, які підривають незалежність суддів та авторитет правосуддя”, - ідеться в повідомленні.

Заступник голови ВРП Вадим Беляневич наголосив, що у повідомленні судді зазначено, що 27 квітня 2018 року в провадження Коробова надійшла заява за позовом кандидата на посаду сільського голови Олександрівської сільської ради до Олександрівської сільської виборчої комісії щодо законності реєстрації кандидатом одного з претендентів на посаду сільського голови.

Рішенням Рівненського районного суду Рівненської області від 28 квітня 2018 року позов задоволено повністю. Зазначається, що воно викликало обурення в однопартійців кандидата на посаду сільського голови.

Зокрема, повідомляється, що народний депутат України Ігор Мосійчук на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook висловив погрози судді Коробову та надав оцінку судовому рішенню.

Окрім того, як зазначається у повідомленні, на особистий номер телефону судді Коробова почали надходити дзвінки та sms-повідомлення від невідомої особи, яка представилась народним депутатом України Андрієм Лозовим, з образами й погрозами у зв’язку з винесенням вказаного судового рішення.

«Дослідивши повідомлення судді Коробова С.О., вважаю, що дії народного депутата України та невідомої особи, яка представилась народним депутатом України, не містять ознак безпосереднього втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя та не мають на меті схилити суддю до прийняття певного рішення у справі. Водночас сам факт надання публічних коментарів (на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook) народним депутатом України щодо прийнятого судового рішення у конкретній судовій справі є таким, що підриває суспільну довіру до правосуддя в цілому», – підсумував Беляневич.

Читайте також: Климпуш-Цинцадзе сказала, хто стоїть за кампанією проти Супрун

На думку доповідача, зазначені дії є неприпустимими для народних депутатів України, які представляють законодавчу владу, “оскільки подібні вчинки певною мірою формують суспільну думку, а негативна оцінка діяльності судових органів з боку владних структур завдає шкоди авторитету правосуддя”.

Згідно із відповіддю, яка надійшла з Генеральної прокуратури України, прокуратурою Рівненської області відмовлено у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за зверненням судді про втручання в його діяльність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-