Задзеркалля Володимира Горбуліна: як нам не збитися зі шляху?

Задзеркалля Володимира Горбуліна: як нам не збитися зі шляху?

Укрінформ
Володимир Горбулін каже, що вірить в Україну, її майбутнє і хотів би трохи підсвітити їй шлях ...

У четвер в Українському домі пройшов творчий вечір Володимира Горбуліна, радника чотирьох президентів з питань нацбезпеки, у минулому - конструктора бойових зарядів міжконтинентальних балістичних ракет СС18, одного з творців і першого секретаря Ради національної безпеки України. Володимир Горбулін представив свою нову книгу «Мой путь в Зазеркалье. Не только путевые заметки».

Зала Українського дому цього вечора була повна. Як жартували виступаючі, важко уявити, що хоч один політик зібрав би таку кількість людей на презентацію своєї книги. На сцену виходили вчені, колишні держслужбовці, дипломати, конструктори, багато з яких вже встигли прочитати книгу. Вітали Володимира Павловича, цитували книжку і отримували у відповідь жарт.

Хтось назвав цю книгу мемуарами, зверненими у майбутнє. Хтось сказав, що вона - еталон стилю, є цінною аналітикою та настановами. Хтось назвав її закликом заглянути вперед і зрозуміти, яка ми крута нація. Хтось вважає її попередженням - до всього ставитися відповідально.

Екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко сказав, що її можна порівняти з класичним балетом, в якому все відточено і нічого зайвого. Він пожартував, що оскільки відомий своєю «любов'ю» до Росії, то його улюблена цитата з книги: «Россия страшна своей опустошенностью».

Перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко пообіцяла цитувати цю книгу представникам бойовиків у Мінську на зустрічі Тристоронньої контактної групи. І розповіла, що коли там працював Горбулін, путінські сепаратисти возили у папочці цитати з його інтерв'ю, заявляючи, що, мовляв, у них теж є дипломи. На що Володимир Павлович, зітхнувши, уточнив: «Справа не в дипломі, а в освіті».

Антон Геращенко

Нардеп Антон Геращенко пообіцяв перекласти книгу англійською і попросив підписати її його другу міністру внутрішніх справ Авакову. «Там є один момент ... я книжку міністру підпишу, але як би мені потім не пошкодувати», - зніяковів Горбулін. Судячи з усього, навряд чи її змістом залишиться задоволений хоч один президент. Володимир Павлович зізнається, що був максимально відвертим у цій роботі.

Але чим ще гарним був творчий вечір - це жарти. Володимир Павлович аж ніяк не сприймав серйозно компліменти, які звучали на його адресу: «Перестаньте мене вихваляти, я вже і так практично парю над залою ... Ну, будь ласка, не виходьте за межі теми державної безпеки. Не вмовляйте мене сісти, я можу потім не піднятися. Прочитати свої вірші? В жодному разі, моя дружина мені цього точно не пробачить ».

Ще цей вечір був вечером невимушеного огляду новітньої історії з вуст одного з її творців.

Горбулін вигідно відрізняється від носіїв песимізму тим, що вміє оцінити події так, ніби після них пройшло вже 30-50 років. Він стільки бачив і стільки зробив для країни, що вміє правильно зрозуміти, що з того, що відбувається - просто миттєва кон'юнктура, а що може визначити долі.

Ми публікуємо найцікавіші цитати, думки і оцінки Володимира Павловича.

ПРО УКРАЇНУ

Україна дуже важко народжується. Напевно, так завжди буває, коли на фоні благоденства з'являється країна з дивовижним потенціалом і дивовижними людьми.

Ми входимо в нові вибори з величезним напруженням. Я думав, яке наразі головне завдання стоїть перед суспільством. Ми не можемо залишитися беззбройними перед сьогоднішньою російською загрозою. Приведіть людей до відповідального голосування. Демократія - це добре, але іноді вона породжує життя без зобов'язань. Живемо, як завгодно, чинимо, як завгодно, ні за що не відповідаємо.

Я не припускав, що у нас буде 44 кандидати в президенти, хто вони? Це більше перебір, ніж 22 при грі в очко.

ПРО ЕЛІТИ І КАНДИДАТІВ

Якщо суспільство зможе створити нормальні фільтри, то двері до клубу еліти будуть зачинені для українофобів і «проффесоров», які плутають Анну Ахматову з Ринатом Ахметовим. Треба навести порядок в голові, а потім в державі. Поки ми будемо вважати елітою безголосих ректорів, а поліцію фінансувати краще, ніж армію, путіни не перестануть насміхатися над нашою державою, а Захід не повірить, що Україна - актив.

Для еліт важливо забути про себе і любити країну. Лише разом можемо привести її до ладу.

Владимир Горбулин

Ми маємо виховувати еліту. А завдання еліти - відчувати виклики часу і знаходити відповіді. Еліта повинна так формувати порядок і створювати такий кодекс поведінки, щоб у нас не було цирку, який ми іноді спостерігаємо на засіданнях Верховної Ради. І давайте працювати так, щоб цирк не привів нас до згубних наслідків.

Ви питаєте, у чому феномен Зеленського? Та немає ніякого феномена. Абсолютно віртуальна особистість. Безумовно, у нього є здібності. Але ось уявіть, він виграв вибори і приходить в кабінет Президента України. Про що ми його запитаємо, і чи зможе він відповісти на найпростіше запитання. Він симпатичний, але президент несе величезну відповідальність не тільки перед сім'єю, а й перед своєю країною. Неможливо перескочити з естрадної сцени в президентське крісло. Якщо ми хочемо, щоб над нами сміявся увесь світ, давайте оберемо Зеленського.

Я з симпатією ставлюся до Юлії Володимирівні, але не як до майбутнього президента.

ПРО БУДАПЕШТСЬКИЙ МЕМОРАНДУМ

Це мій біль. Ми зробили все правильно, коли його підписували. Згадайте ситуацію. Ми були винні Росії за газ два з половиною мільярди доларів, за ТВЕЛи - ще 500 млн доларів. Усі наші ракети були націлені на США, на Східне узбережжя. Кожна ракета СС-24 несла по 10 блоків, кожен блок - 0,44 мегатонни (на Хіросіму впало 0,03 мегатонни). Я тоді простояв 32 години перед комісією Верховної Ради з однією метою - зрозуміти, чи готові ми утримувати та обслуговувати ракети. Ми самі не виробляли ядерні блоки, у нас не було фахівців для проведення регламентних робіт що два роки. Ми б не могли утилізувати ядерні відходи. Підписавши Меморандум, ми не розвинули ситуацію в юридичній площині. Але підписавши договір, на той момент ми відкрили можливості і працювали з усім світом. Ми тоді вперше заговорили про Морський старт. Але ми - молода держава і іноді якісь речі не вміли вчасно опрацювати.

ПРО РОЗСЛІДУВАННЯ УКРОБОРОНПРОМУ

Розслідування - непогані ліки, якщо ви запитуєте про Укроборонпром. Але якщо по суті ситуації: тут уся справа в системі, яка дозволяє створювати такі сюжети. Десятиліття я говорю, що треба створити комісію по ВПК, яка б займалася військово-технічною політикою. Неможливо мати в одній структурі і тих, хто виробляє озброєння, і тих, хто продає.

Я вважаю, що люстрація була помилкою. Коли звільнили Романа Романова (колишній глава Укроборонпрому) у 2014-му році, при цьому звільнили людей, які знали, що таке експериментальний цех. Не можна жертвувати професіоналами. А останній скандал зі зброєю - вкрай неприємний інцидент, але не смертельний для нашого Оборонного комплексу.

ПРО РОСІЮ

Росія приречена на протистояння із Заходом, вона його програє, оскільки розрив технологічний між ними - величезний...

При цьому в можливість великої війни я не вірю. Путін дуже любить життя, він любить їздити з журналісткою по БАМу, любить поплавати в Льодовитому океані, він сідає другим пілотом в літак, він - сибарит; як він піде на війну, якщо він може все втратити. Навіть те, що він сідає на коня - погана ознака. Ленін піднімався на броньовичок.

«Русский дух» створював Пушкін, «у Лукоморья дуб зелёный» і хтось ходить, Тютчев з чоторивіршем, Достоєвський. А хто створює «русский дух» зараз? Проханов, Дугін. Нам не треба їх боятися, ми вище в плані культури. Ми вище.

Нещодавно начальник Генерального штабу Росії Валерій Герасимов представив у Москві нову військову доктрину, яка передбачає підготовку РФ до масштабної війни.

Я відразу згадую того ж Герасимова в тій самій академії військових наук у 2013-му році - він чітко вибудував усі поліна гібридної війни, про що ми написали пізніше у «Дзеркалі тижня». А потім усі наші прогнози збулися - були відомі події Майдану і після нього. Сьогодні Росія приречена на Путіна і вона приречена на Герасимова.

Нам не потрібно думати про те, коли розпадеться РФ. Я б виходив з того, як в системі соціальних рішень забезпечити нормальне життя, привести Збройні сили до сталого розвитку і підняти економіку.

Щодо того, як у них там. Я знаю ситуацію в Красноярську, Новосибірську, Владивостоці. Так, там можуть опинитися і японці, і китайці, але нам яке діло? Що нам до того?

Майбутньому президенту треба будувати Україну і разом з нею думати, як повернути Донбас. Це не під силу навіть найрозумнішому президенту. Тут не пахне зовнішньою політикою, поки Путін живий - нічого гарного чекати не доводиться.

ЦИТАТИ З КНИГИ «МОЙ ПУТЬ В ЗАЗЕРКАЛЬЕ. НЕ ТОЛЬКО ПУТЕВЫЕ ЗАМЕТКИ»:

●   Україна потрапила в зону смертельно небезпечного шторму і, зрозуміло, невипадково. Фактори ризику були закладені від моменту народження. І зараз вона стикається з тими самими проблемами, що і в перший день незалежності. Але так само, як буває з людьми, країна, яка пережила важку хворобу, може жити довго і щасливо ... Вона може перетворити свої слабкі місця на козирі ... Меншою стає залежність від зовнішнього світу, погашаються борги, триває боротьба з корупцією, яка підриває основи держави.

●   Я переконаний, що ми переможемо, але остаточно переможемо тоді, коли переважна більшість українців почне пов'язувати свою самореалізацію з батьківщиною. Як утримати від тотального розчарування нащадків Ярослава Мудрого, які з'явилися на світ - це питання екзистенціальне для нашої держави.

●   Головним завданням політиків і чиновників нового часу має стати формування національної ідеї, яка об'єднує всіх українців.

●   Будемо чесними, на місці еліти все ще можна знайти купку лицемірів. Розглядаючи країну як золотоносну копальню, вони примудряються безсоромно висікати золоті іскри навіть там, де йде кривава битва за суверенітет.

●   Однак і сьогодні є привід для оптимізму. Кажуть, що тільки у катаклізмах і потрясіннях народжуються сильні особистості. Так само відбувається і з державами.

●   Я вірю в Україну і її майбутнє. І хотів би трохи підсвітити їй шлях.

Лана Самохвалова, Київ

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-