Вінник розповів про “ремонтні” схеми для військової техніки уряду Тимошенко

Вінник розповів про “ремонтні” схеми для військової техніки уряду Тимошенко

Укрінформ
Урядом Юлії Тимошенко в 2009 році було видано постанову, яка дозволяла розраховуватись за ремонт бойових літаків МіГ-29 чотирма іншими літаками разом із двигунами, що згодом реалізувалися на зовнішні ринки.

Про це повідомив голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави Іван Вінник під час засідання комісії у четвер, передає кореспондент Укрінформу.

"Постанова уряду Тимошенко #1135 від 14 жовтня 2009 року, зміст якої: дозволити за ремонт військової техніки розраховуватись з підрядниками військовою технікою. Я сказав, що умовно за один літак розраховувалися передачею трьох інших. Але це було умовне порівняння. Факти, які ми отримали у вигляді нарядів Міноборони та оборонних підприємств, на жаль, свідчать про те, що за один (відремонтований) літак розраховувалися чотирма літаками разом з двигунами. Тобто ситуація гірша. Ми маємо номери літаків МіГ-29, які зберігалися на підприємствах, які надалі їх ремонтували, ми маємо номери двигунів до цих літаків", - прокоментував Вінник.

За наявною у ТСК інформацією, комісія при Міноборони в 2009 році прирівнювала ці літаки фактично до мотлоху, завдяки чому надалі їх можна було продавати на зовнішні ринки.

"До речі, за нарядами, двигуни передавалися окремо від літаків, хоча насправді з поінформованих джерел нам відомо, що вони були у складі літаків. Четверта категорія, тобто мотлох, була присвоєна спільною комісією МОУ. Вони присвоїли низький рівень категорійності, щоб поставити залишкову ціну вартості цих літаків і надалі заробити надзвичайно великі кошти на продажі цього військового майна, військової техніки на треті ринки", - пояснив Вінник.

За його словами, ця техніка реалізовувалась як готові вироби за кордон за ринковою ціною, коли один двигун коштував майже мільйон доларів, а літак - 4,6 млн дол. США.

"Ми отримали лист від концерту "Укроборонпром", від луцького ремонтного заводу "Мотор", які нам повідомили по якій ціні ці самі двигуни з цими самими номерами, які надалі були через систему спецекспортерів продані на треті ринки. Якщо говорити цифрами, то в цінах того періоду за 254 тис. грн (це орієнтовно 30 тис. дол.) один двигун був переданий і надалі за 720 тис. дол. через Укрспецекспорт був проданий. Ми зараз запросили, кому саме, якій країні, якому суб'єкту", - уточнив Вінник.

Читайте також: Розкрадання в армії: Єхануров та Іващенко не прийшли на засідання ТСК

Він додав, що за схожою схемою в державі "було викрадено надзвичайно велику кількість військового майна".

Отримані факти ТСК має намір передати до правоохоронних органів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-