Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Краще Вселенська Церква на Андріївській, аніж РПЦ – в Кабміні та на Грушевського

Краще Вселенська Церква на Андріївській, аніж РПЦ – в Кабміні та на Грушевського

Блоги
Укрінформ
У часи Януковича представники РПЦ прямо на засідання Кабміну приїжджали

Почитала у Андрія Смірнова ту саму угоду між Адміністрацією Президента та Вселенським Патріархатом, яку всі так хотіли побачити. Не знаю, чому її не оприлюднили раніше, коли вимагав кремлівський медіа-пул в Україні. Хай би читали раніше – там нема чого соромитися. Нормальний документ, який свідчить про відповідальність і Адміністрації Президента, і Матері-Церкви за конституювання нашої Автокефальної Церкви.

Ще ж виникатиме купа питань, перешкод по різних напрямках. Мене наявність Ставропігії дуже гріє.

Що в документі? Стандартне. Співпраця, сприяння, консультації та діалог за потреби, приміщення, необхідні для місії Ставропігії.

По-перше, це необхідність, щоб здійснювати служіння, по-друге – ця орендована власність, якщо ви про неї, – такий дріб'язок, порівняно з тим, що може ще втратити Вселенська церква в результаті інтриг та підкупу РПЦ в Європі.

100 років тому ми програли битву за автокефалію з тієї причини, що Україна не мала держави. Коли я читала книжки про поневіряння автокефалістів 1918-1937 років, про приниження та духовні звірства єпископату РПЦ, я розуміла, що вся трагедія в тому, що їх (сьогоднішніх нас) не було кому захистити та підтримати.

А сьогоднішня автокефалія можлива тільки тому, що ми не були сиротами у нашому прагненні. Можу вам намалювати альтернативну картинку. Як мені розповіли, в часи Януковича представники РПЦ прям на засідання Кабміну приїжджали. То правда, краще нехай Вселенська Церква на Андріївській, аніж РПЦ в Кабміні та на Грушевського!

Лана Самохвалова

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-