Рішення РНБО: чи сумісні військова таємниця і прозорість закупівель?

Рішення РНБО: чи сумісні військова таємниця і прозорість закупівель?

Аналітика
Укрінформ
Звільнити вітчизняну оборонну сферу від корупції – завдання не з легких, але вкрай необхідних. Аудит – це лише перший необхідний крок

Рада національної безпеки та оборони (РНБО) доручила провести міжнародний аудит і ревізію діяльності Укроборонпрому (УОП). Крім того, Генеральній прокуратурі, СБУ, НАБУ та ДБР рекомендовано здійснити перевірку і надати правову оцінку викладеним у ЗМІ фактам порушень у сфері оборонних закупівель та поінформувати громадськість про результати. У світлі останніх подій – зокрема, розслідування журналістів Bihus.info, наступного звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО та затримання кількох інших чиновників з оборонної сфери, а також жорсткої реакції іноземних партнерів та заяви посла США в Україні Марі Йованович з вимогою “провести повний аудит Укроборонпрому і розсекретити накази для подолання корупції в оборонній сфері” – Укрінформ запитав експертів: наскільки ухвалені на РНБО рішення адекватні ситуації, чи відповідають вони тим викликам, що поставило суспільство та партнери?

Прозорі закупівлі для військовиків – реальність?

Олена Трегуб
Олена Трегуб

Генеральний секретар Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони та антикорупційного комітету Transparency International Олена Трегуб вважає, що наведені у розслідуванні “Бігус-інфо” факти свідчать про системні проблеми у закупівлях підприємств, що входять до складу Концерну. “Підприємства Укроборонпрому не є державними замовниками у розумінні закону України “Про публічні закупівлі”, тому вони не зобов’язані використовувати систему Prozorro. Але сьогодні УОП використовує інший електронний торговельний майданчик – “СмартТендер.biz”. Тобто сам факт закупівлі не є таємним (номенклатура та обсяги постачання знаходяться у відкритому доступі під час збору пропозицій), УОП спеціально засекречує тільки результати закупівлі (обраного постачальника і вартість)”, – зазначила експерт.

При цьому, за її словами, Transparency International вже пропонувала застосування для всіх відкритих військових закупівель систему Прозорро. Проте керівництво держави не дослухалося. Як і не підтримало в 2017 році ідею антикорупційників щодо проведення міжнародного фінансового аудиту Укроборонпрому. Тендер на закупівлю послуг аудиторів та консультантів було оголошено Укроборонпромом ще у листопаді 2017 року, проте досі його не було проведено. “Тому важливо, щоб тепер усі заяви, що прозвучали, були реалізовані у повному обсязі. Включно з побудовою ефективної системи корпоративного управління концерном з незалежною наглядовою радою, можливо на чолі з іноземцями зі структур НАТО”, – сказала Олена Тригуб.

Марина Багрова, правління міжнародної спілки "Інститут національної політики", вважає, що залучення іноземних експертів як мінімум дозволить забезпечити об'єктивність проведення аудиту та ревізії. А це в свою чергу надасть більшої прозорості закупівельній та фінансово-господарській діяльності концерну "Укроборонпром" та всіх вхідних у нього підприємств.

Ліквідація антикорупційної “пожежі” – тільки початок

Дмитро Сінченко
Дмитро Сінченко

Політолог, експерт ГО "Асоціація політичних наук" Дмитро Сінченко підтримує прийняті рішення. Однак шкодує, що виглядають вони як гасіння пожежі у будівлі, збудованій з порушеннями протипожежних норм. “Немає жодних гарантій, що після ліквідації пожежі, хтось таки зверне увагу на вади самої будівлі. Аудит не гарантує подальшого ефективного використання його результатів, та розслідування не гарантує подальшого засудження винних осіб. Ми це вже не раз проходили і не раз у цьому пересвідчувались”, – сумнівається експерт.

Кардинально виправити ситуацію з корупцією як в оборонці, так і в інших галузях, могли би кроки, спрямовані на реалізацію "антикорупційного порядку денного". “Ми вже зараз бачимо, що Антикорупційна прокуратура не працює, НАЗК не працює, суди не працюють, правоохоронні органи не працюють так, як потрібно. І з цим необхідно щось робити!”, – обурюється Дмитро Сінченко.

“І судова реформа, і антикорупційна, і реформа правоохоронних органів потребують негайного перезапуску, і українцям хотілось би почути, яким чином це буде зроблено. Проблему треба вирішувати не точково, а системно”, – переконаний політолог.

Покарання винних і часткова приватизація – “інградієнти” рятівного рецепту

Владислав Сердюк

Політолог, експерт Фонду “Громадська дипломатія” Владислав Сердюк зазначає, що рішення РНБО стосовно проведення аудиту на "Укроборонпромі" є цілком адекватним. Але. “Це ніяк не вплине на рівень корупційних процесів в "оборонці", – сумнівається пан Сердюк. – Бо корупція в сфері оборони є результатом вкрай неефективного державного контролю над підприємством”. Його антикорупційний рецепт для оборонної сфери такий: максимально можлива приватизація, кадрові зміни, більш детальне опрацювання бюджету, а також зниження, по можливості, рівня таємності. “Що стосується правильних реакцій влади, то першою мусить бути невідкладне покарання винних у розкраданні бюджетних коштів”, – заявляє Владислав Сердюк.

Якщо останні, звісно, насправді мали місце – додамо від себе. Отож, слово за слідством і судом.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-