Посол США закликала звільнити Холодницького

Посол США закликала звільнити Холодницького

Укрінформ
Посол США в Україні Марі Йованович закликала звільнити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокурори Назара Холодницького.

Про це вона заявила під час інформаційного марафону "Діалоги в часі", повідомляє сайт Посольства США.

"Задля цілісності антикорупційних інституцій має бути замінений Спеціальний антикорупційний прокурор. Тому, хто був спійманий за наданням консультацій підозрюваним, як уникнути відповідальності по обвинуваченням у корупції, не можна довірити вести ці самі справи", - наголосила посол.

За її словами, щодо винних у корупції повинне проводитися розслідування, суд, і якщо провина доведена, вони мають потрапити за ґрати.

"Щоб так було, всі елементи антикорупційної архітектури мають бути присутні і працювати ефективно", - зазначила Йованович.

Як повідомляв Укрінформ, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький підтвердив, що Служба безпеки України закрила так звану "акваріумну" справу (за підозрою в розголошенні відомостей досудового розслідування), у якій він фігурував як свідок.

Читайте також: Чиновників "Спецтехноекспорту" затримали через підозру в розтраті - НАБУ

Провадження за ч.4 ст. 27 (види співучасників), ч. 2 ст. 384 (завідомо неправдиве показання), ч. 1 ст. 387 (розголошення даних досудового слідства або дізнання) закрили під новий рік – 29 грудня 2018 року. Причиною цього, за даними ГПУ, стала "відсутність події кримінального правопорушення" та "відсутність у діянні складу кримінального правопорушення".

У березні 2018 року в кабінеті керівника САП Холодницького були виявлені "жучки" для прослуховування, встановлені в акваріумі.

Пізніше з’ясувалося, що прослуховування було встановлене в рамках спільної кримінальної справи НАБУ і ГПУ відносно Холодницького.

Згодом НАБУ опублікувало фрагменти записаних розмов керівника САП Холодницького.

30 березня генпрокурор Юрій Луценко попросив Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів розглянути питання про зняття з посади керівника САП Холодницького.

У травні Холодницький заявив, що написав 16 сторінок пояснень на скарги НАБУ і ГПУ.

26 липня Комісія прокурорів вирішила винести Холодницькому догану.

У НАБУ були обурені цим рішенням КДКП і 21 серпня 2018 року оскаржили його у Касаційному адмінсуді у складі ВС. У свою чергу, суд відмовив НАБУ у відкритті провадження за скаргою на рішення КДКП у справі Холодницького. Суд дійшов висновку, що позов бюро не може бути розглянутий у порядку адміністративного судочинства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-