Замана вважає безпідставною підозру у держзраді

Замана вважає безпідставною підозру у держзраді

Укрінформ
Колишній керівник Генштабу ЗСУ Володимир Замана вважає безпідставною оголошену йому військовою прокуратурою підозру у державній зраді.

Про це він зазначив у коментарі кореспондентові Укрінформу під час перерви у судовому засіданні, на якому мали обрати йому запобіжний захід.

"Це просто абсурд", - сказав Замана.

За його словами, підписана ним кожна директива, яка передбачала скорочення військовослужбовців та військових підрозділів, розроблялася колективно на виконання відповідної державної програми.

"Я їх підписував, бо був керівником, але скорочення Збройних сил - політичне рішення, а не моє особисто. Є державна програма реформування Збройних Сил, в якій визначено чисельність Збройних Сил", - додав Замана.

Читайте також: Замана не складав присягу на вірність народу України - Матіос

Він також зазначив, що хотів би, щоб чисельність ЗСУ складала 200 тисяч військовослужбовців, але на той момент був бюджет, у якому при чисельності у 165 тисяч військовослужбовців ЗСУ на рік виділялася певна сума, 94 відсотки якого йшло на зарплати військовослужбовцям і лише 6 відсоток на розвиток армії.

Як повідомляв Укрінформ, Печерський райсуд Києва, який обирає запобіжний захід екс-начальнику Генштабу Збройних сил України Володимиру Замані, оголосив перерву у засіданні до 19.00.

Раніше головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що Замані вручено підозру у державній зраді (ч.1 ст.111 КК України). Ст. 111 не передбачає альтернативи застави.

За його словами, у 2012 року планувалося залишити Збройні сили України чисельністю 179 тис. 354 особи, з яких військовослужбовців за призначенням і несенням військової служби мало бути 131 тис. 952 особи. Однак пізніше внаслідок нових директив Замани зі Збройних сил підлягало скороченню уже на 4 тис. 600 осіб більше, ніж передбачалося Законом "Про чисельність Збройних сил України на 2012 рік".

Крім того, у період перебування Замани на посаді начальника Генштабу були розформовані зенітно-ракетні дивізіони.

27 серпня 2012 року Замана на посаді начальника Генштабу підписав директиву "Про оперативне підпорядкування командуванню Військово-морських сил військових частин повітряних сил Збройних сил України", у результаті з 1 вересня 2012 року в оперативне підпорядування Військово-морських сил увійшло управління тактичної групи "Крим" з підпорядкованими військовими частинами, у тому числі 204-а бригада тактичної авіації. Ці частини, які перебували на території АР Крим, і були сформовані з найбільш дієздатних і боєздатних і нових видів озброєння, мали можливість відбити будь-який напад у випадку його здійснення, зазначив військовий прокурор.

У матеріалах слідства йдеться, що 21 вересня 2012 року Замана погодив зведений акт зміни технічного якісного стану військового майна номенклатури повітряних сил ЗСУ, відповідно до якого 588 одиниць військового майна, переважно складових зенітно-ракетних комплексів, скорочених військових частин, підлягали розбиранню і утилізації.

Читайте також: Екс-керівнику Генштабу часів Януковича повідомили про підозру у держзраді

Замана також підписав спільні з Міноборони директиви, які незаконно встановлювали ліміт чисельності ЗСУ станом на 31 грудня 2013 року, у період протистояння на Майдані, до 168 тис. осіб, розповів Матіос.

Крім того, Замана, всупереч Конституції, розпорядився розформувати військові частини бойового оперативного забезпечення, частини розвідки, радіоелектронної боротьби, зв'язку, скоротивши штатну чисельність військових комісаріатів.

Унаслідок підписаних Заманою документів, у 2013 році у ЗСУ було скорочено майже 13 тисяч осіб, розформовано понад 70 військових частин і з'єднань переважно бойового і оперативного забезпечення, навчальних центрів і територіальних центрів комплектування у випадку особливого стану або початку бойових дій чи мобілізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-