Екс-керівнику Генштабу часів Януковича повідомили про підозру у держзраді

Екс-керівнику Генштабу часів Януковича повідомили про підозру у держзраді

Укрінформ
Військова прокуратура повідомила про підозру у держзраді колишньому керівнику Генштабу Збройних сил України, генерал-полковнику Володимиру Замані.

Про це сказав під час прес-конференції у понеділок головний військовий прокурор Анатолій Матіос, повідомляєє Укрінформ.

"Робота спідрозділу СБУ у місті Києві закінчилася оголошенням підозри колишньому начальнику Генерального штабу Збройних сил України періоду з 2012 по 2014 роки генерал-полковнику Замані Володимиру Михайловичу", - сказав військовий прокурор.

Матіос додав, що генерал- полковник підозрюється у вчиненні злочину, що передбачається ч.1 ст. 111 (державна зрада) ККУ.

За його словами, у 2012 року планувалося залишити Збройні сили України чисельністю 179 тис. 354 особи, з яих військовослужбовців за призначенням і несенням військової служби мало бути 131 тис. 952 особи. Однак пізніше внаслідок нових директив Замани зі Збройних сил підлягало скороченню уже на 4 тис. 600 осіб більше, ніж передбачалося Законом "Про чисельність Збройних сил України на 2012 рік".

"Тобто, всупереч прямій нормі закону про граничну чисельність Збройних сил, начальник Генштабу Замана здійснив дії по зменшенню майже на 5 тисяч боєздатних військовослужбовців", - зазначив прокурор.

Читайте також: Генпрокурор: Маю обов'язок дати відповідь - хто дав наказ убивати майданівців

Крім того, у період перебування Замани на посаді начальника Генштабу були розформовані зенітно-ракетні дивізіони, на озброєнні яких перебували ЗРК С-300в, у тому числі 874-й зенітно-ракетний дивізіон, 134-а зенітно-ракетна бригада, 5001-й зенітно-ракетний дивізіон і 2081-й зенітно-ракетний дивізіон 208-ї зенітно-ракетної бригади.

"Тобто розформування цих військових частин і підрозділів фактично позбавило протиповітряної оборони всю нашу державу", - наголосив Матіос.

Крім того, 27 серпня 2012 року Замана на посаді начальника Генштабу підписав директиву "Про оперативне підпорядкування командуванню Військово-морських сил військових частин повітряних сил Збройних сил України", у результаті з 1 вересня 2012 року в оперативне підпорядування Військово-морських сил увійшло управління тактичної групи "Крим" з підпорядкованими військовими частинами, у тому числі 204-а бригада тактичної авіації. Ці частини, які перебували на території АР Крим, і були сформовані з найбільш дієздатних і боєздатних і нових видів озброєння, мали можливість відбити будь-який напад у випадку його здійснення, зазначив військовий прокурор.

"Підпорядкування усіх родів військ під керівництвом керівника Військово-морських сил у Криму надало значні переваги Чрноморському флоту РФ у контролі та блокуванні дислокованих у Криму підрозділів Збройних сил у випадку прихованої чи відкритої агресії з метою анексії Криму", - констатував головний військовий прокурор.

У матеріалах слідства йдеться, що 21 вересня 2012 року Замана погодив зведений акт зміни технічного якісного стану військового майна номенклатури повітряних сил ЗСУ, відповідно до якого 588 одиниць військового майна, переважно складових зенітно-ракетних комплексів, скорочених військових частин, підлягали розбиранню і утилізації.

Замана також підписав спільні з Міноборони директиви, які незаконно встановлювали ліміт чисельності ЗСУ станом на 31 грудня 2013 року, у період протистояння на Майдані, до 168 тис. осіб, розповів Матіос.

"Він затвердив план проведення додаткових організаційних заходів, яким визначив переформатування 6 армійського корпусу в управління оперативного командування "Південь", 13 армійський корпус перейшов у оперативне командування "Північ" та підпорядкував цим оперативним командуванням низку частин і підрозділів", - підкреслив він.

Крім того, Замана, всупереч Конституції, розпорядився розформувати військові частини бойового оперативного забезпечення, частини розвідки, радіоелектронної боротьби, зв'язку, скоротивши штатну чисельність військових комісаріатів.

"У 2013 році за директивами Замани було скорочено 3 тисячі 205 працівників військових комісаріатів. Станом на початок анексії Криму в військоматах на території півострова не було ні паперового, ні електронного обліку військовослужбовців, які підлягали призову", - повідомив Матіос.

За його словами, внаслідок підписаних Заманою документів, у 2013 році у ЗСУ було скорочено майже 13 тисяч осіб, розформовано понад 70 віськових частин і з'єднань переважно бойового і оперативного забезпечення, навчальних центрів і територіальних центрів комплектування у випадку особливого стану або початку бойових дій чи мобілізації.

Як відомо, Володимир Замана обіймав посаду керівника Генерального штабу ЗСУ в період з лютого 2012 року по 19 лютого 2014 року. А з 22 лютого по червень 2014 року уповноважений Верховної Ради України з контролю за діяльністю Міністерства оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-