Росія втрутилася у вибори у США методами, які випробувала в Україні - Клеппер

Росія втрутилася у вибори у США методами, які випробувала в Україні - Клеппер

Ексклюзив
Укрінформ
Методи, які Кремль застосував для втручання у президентські вибори у США 2016 року, росіяни перед тим випробовували в Україні, вважає директор національної розвідки США у 2010-2017 роках, генерал Джеймс Клеппер,

Про це він заявив у четвер у Колумбійському університеті у Нью-Йорку, США, відповідаючи на запитання власного кореспондента Укрінформу.

«Україна була, якщо можна так висловитися, лабораторією. Путін використовував Україну, у тому числі, з метою перевірити ефективність різних типів своєї зброї у цій війні. Йдеться про напади на електричні мережі, «зелених чоловічків», пропаганду. Все це - приклади тієї військової тактики, про яку ми щойно говорили. Все, що Росія зробила на виборах у США - вони використали цей досвід», - розповів він.

Генерал Клеппер додав, що Кремль має довгу історію втручання у вибори, і у той чи інший спосіб намагався втручатися у виборчий процес у низці інших країн щонайменше з 1960-х років.

«Але ніколи їхнє втручання не було настільки агресивним, широкомасштабним, багатовимірним, як те, що вони вчинили на виборах у США 2016 року. А майстерність у цих питаннях вони здобули саме внаслідок втручання в інших країнах, особливо у Європі, в Україні, в інших місцях», - зауважив Клеппер.

Головний розвідник США часів президента Барака Обами пояснив, що прикметним, зокрема, є використання росіянами соціальних мереж. На його думку, дуже важливо зрозуміти методи кібервійни, бо нині їм важко протистояти. Наостанок він поділився враженнями від України.

Читайте також: Генпрокурор США планує оголосити про завершення розслідування Мюллера – CNN

«Я був у вашій країні кілька разів. Я захоплююся Україною та українським народом, вашими прагненнями», - сказав генерал.

У четвер, 21 лютого, у Колумбійському університеті у Нью-Йорку, США, відбулася презентація автобіографічної книжки генерала Джеймса Клеппера, Директора національної розвідки США (2010-2017) під назвою «Факти і страхи: складна правда життя у розвідці».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-