Україна звернулася до ООН за підтримкою протидії імперським амбіціям Москви

Україна звернулася до ООН за підтримкою протидії імперським амбіціям Москви

Укрінформ
Українці не схилили голови перед агресією Росії і кинули їй виклик, але розраховують на підтримку Генасамблеї ООН у протидії імперським амбіціям Кремля.

Про це Президент України Петро Порошенко заявив, звертаючись з промовою до Генеральної асамблеї ООН у рамках спеціальних дебатів «Про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України», повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Кремлівська агресія проти нас мала протилежний ефект. Замість того, щоб підкоритися Росії, ми кинули їй виклик. Замість того, щоб відмовитися від нашої європейської мрії, ми прискорили свій шлях до неї. Замість того, щоб схилити наші голови, ми підняли їх високо і сказали Путіну: ви не розіб'єте нас», - заявив Президент з трибуни Генасамблеї ООН.

Він закликав Росію як сторону конфлікту виконати свої зобов'язання за Мінськими домовленостями.

«Я прошу цю Асамблею підтримати нас, стати поряд із нами у протидії імперським амбіціям Кремля. Тільки разом ми можемо примусити Росію – державу-окупанта та агресора – прийняти свою відповідальність і припинити свої агресивні дії», - заявив Президент.

Порошенко наголосив, що ООН має відігравати важливу роль у цьому, а звуження ролі Організації Об'єднаних Націй лише до гуманітарної діяльності або моніторингу прав людини в Україні є недопустимим.

«Озираючись на 5 років, що минули, хочу ще раз запевнити: альтернативи мирному врегулюванню цього міжнародного конфлікту немає. Саме тому я знову підтверджую з цієї найвищої світової трибуни тверду відданість України багатосторонності та міжнародному праву», - зазначив Порошенко.

Читайте також: "Блакитні шоломи" для Донбасу: Порошенко пропонує ООН зробити перший крок

Він висловив жаль з приводу того, що, незважаючи на включення у 2018-му році генеральним секретарем ООН питання розв’язання російсько-українського конфлікту до своїх пріоритетів, серйозних зрушень так і не відбулося.

«Але їх необхідно досягти. Конче необхідно. Заради Решата Аметова, Володимира Рибака, Юрія Поправка. Заради тисяч інших жертв цієї жорстокої, потворної, непотрібної війни. Заради мирних людей. Солдатів. Сімей. Заради тих, хто так і не повернувся. Заради тих, хто провів безсонні ночі, оплакуючи їх. Заради усього світу. Заради миру та честі усього людства», - підсумував Президент свій виступ і подякував делегатам держав-членів, присутнім у залі.

Як повідомляв Укрінформ, торік українській делегації вдалося включити до порядку денного ООН на 2019 рік окремий пункт «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України». Перші спеціальні дебати на цю тему проходять 20 лютого 2019, у п’яту річницю початку російської агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-