Туск озвучив п'ять порад українським політикам

Туск озвучив п'ять порад українським політикам

Укрінформ
Президент Європейської Ради Дональд Туск порадив українським політикам уникати внутрішніх конфліктів, оминати спокуси радикального націоналізму і популізму, вірити в демократію і українську молодь.

Про це він заявив на спеціальному засіданні Верховної Ради України у зв’язку з п’ятою річницею з початку збройної агресії Російської Федерації проти України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ніхто не має права повчати господарів, як облаштовувати власний дім. Поділяю це і не маю наміру втручатися у (вашу) роботу. Але, можливо, ви приймете мої поради, бо вони походять від самого серця. У мене їх п'ять. По-перше, не завдайте один одному надмірної шкоди на найближчих виборах. Ваша історія, як і історія мого народу, стверджує, що внутрішні конфлікти в наших двох країнах є найбільшим подарунком для третьої сторони", - сказав Туск.

За його словами, слід також пам'ятати, що опоненти України в Європі чекають на будь-який привід, аби відмовитися від нинішньої солідарності між Брюсселем і Києвом.

"Різкий конфлікт між вами може виявитися саме таким приводом. Тож сперечайтеся в міру і лишайтеся єдині у справах, які мають найважливіше значення для України", - зазначив президент Європейської Ради.

По-друге, Туск порадив обминути спокуси радикального націоналізму і популізму, як Україна робила досі.

"Небезпечні спокуси радикального популізму народжуються з комплексів і слабкості, а українці мають всі права і підстави почуватися нині гордими і сильними. Україна надто велика, аби для почуття величі потребувати наркотику популізму", - переконаний Туск.

Читайте також: ЄС не змириться з жодним актом насильства в Азовському морі — Туск

По-третє, він порадив не наслідувати тих сусідів і європейських політиків, які хочуть усіх переконати, що демократія, заснована на свободі, правах людини, свободі думки і слова, є пережитком минулого і застарілою моделлю держави, а зараз настає час "авторитарної демократії".

"В інтересах наших громадян і Європи маємо захищати фундаментальні цінності. Саме за це померли герої Революції Гідності", - підкреслив президент Європейської Ради

По-четверте, він порадив українським політикам разом будувати доброчесну державу. "Прошу всіх повірити, що чесність і прозорість потрібні не тому, що це вимога ЄС, а тому, що цього потребують ваші громадяни. Не припиняйте позитивних змін, навіть якщо вони болючі для когось", - закликав він.

П’ятою порадою Туска було повірити у молодь, яка готова взяти на себе співвідповідальність за майбутнє України, бо вона "власне і є цим майбутнім".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-