Вбивство Катерини Гандзюк: хронологія слідства та конфліктів навколо нього

Вбивство Катерини Гандзюк: хронологія слідства та конфліктів навколо нього

Аналітика
Укрінформ
Громадськість півроку вимагала не обмежуватися покаранням виконавців, а назвати замовника злочину

Події останніх кількох днів знову привернули увагу до справи вбитої минулого року Катерини Гандзюк. 9 лютого в Києві сталася сутичка між спецпризначенцями поліції і групою активістів, які прибули на підтримку раніше затриманих учасників акції "Хто замовив Катю Гандзюк?". А вчора відбувся суд, який призначив запобіжний захід замовникові вбивства.

Згадаємо все, що було

Вранці 31 липня в Херсоні невідомий облив кислотою співробітницю міської ради, відому громадську активістку Катерину Гандзюк. Потерпілу з опіками 30% тіла доправили у реанімацію. Лікарі оцінювали її стан як стабільно тяжкий.

І вже того ж дня Transparency International застерігла херсонську поліцію «від спокуси спустити справу на гальмах. Адже Катерина Гандзюк була і є критиком місцевих правоохоронних органів за їхню не завжди послідовну позицію у захисті суверенітету України та правопорядку в місті…», - йдеться у заяві.

Злочин кваліфікували спершу як "хуліганство", пізніше змінили на ч. 2 ст. 121 ККУ "Умисне тяжке тілесне ушкодження". 1 серпня напад на Гандзюк перекваліфікували як "замах на вбивство".

Серпень. Злочин інкримінують випадковій людині, справу намагаються зам’яти

Генеральний прокурор України Юрій Луценко 3 серпня відвідав у лікарні постраждалу Катерину Гандзюк, почув її версії причин нападу на неї, і з огляду на це прийняв рішення передати слідство до Служби безпеки, оскільки сама Гандзюк сказала, що мала конфлікт з поліцією, викриваючи проросійські настрої серед її службовців, зокрема організаторів проросійських мітингів та правоохоронців, які їх покривають.

3 серпня поліція затримала і звинуватила в нападі Миколу Новікова, але громадськість здійняла шум, вказуючи на те, що це абсолютно випадкова людина з очевидним алібі. Через два тижні з Новікова зняли підозру, випустили з СІЗО, а радник міністра внутрішніх справ і народний депутат Антон Геращенко ще й приніс вибачення за цю “помилку поліції і прокуратури”.

На 20 серпня були затримані п’ятеро осіб, серед яких безпосередній виконавець замаху, організатор і водій, який після злочину вивіз групу до місця переховування. Четверо дали свідчення і навіть пішли на угоду зі слідством. Втім, організатор злочину відмовився назвати замовника. Сергій Торбін, що фігурує в справі як організатор, і Микита Грабчук - безпосередній виконавець, нині перебувають під вартою, решта - під домашнім арештом.

26 серпня Гандзюк у лікарні записала відеозвернення, у якому вимагає розслідувати напади на активістів, що сталися останнім часом: "Так, я знаю, що виглядаю зараз погано. Але, принаймні, мене лікують. Мене лікують добре українські лікарі. І я точно я знаю, що я виглядаю зараз набагато краще, ніж виглядають в Україні справедливість і правосуддя. Тому що їх сьогодні не лікує ніхто, - сказала вона. – За останній рік в Україні сталося 40 нападів на громадських активістів. Замовники жодного з яких не були названі. Половину з цього списку я знаю особисто".

Листопад. Смерть потерпілої викликала резонанс в Україні і світі. Заарештовано посередника

4 листопада Катерина Гандзюк померла. Цей день, крім горя і співчуття, був сповнений  наріканнями на підозрілу тишу довкола замовників. Сам Президент Порошенко, перебуваючи з візитом у Туреччині, також звернувся до правоохоронців з вимогою знайти замовників нападу на Гандзюк. Єврокомісар із питань європейської політики сусідства та розширення Йоганнес Ган висловив глибокий жаль, на необхідності притягти до відповідальності винних у нападах на активістів наголосили посли США, Німеччини та Британії в Україні. У Києві, Одесі, Львові, Харкові пройшли акції: жалобні та протестні водночас.

6 листопада із доповідями про справу Гандзюк до Верховної Ради прийшли міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова Служби безпеки України Василь Грицак, генеральний прокурор України Юрій Луценко і голова Національної поліції Сергій Князєв.

Генпрокурор звинуватив протестувальників у розголошенні таємниці розслідування: «…до вчорашнього дня я був упевнений у тому, що найближчим часом ми спрацюємо ефективно. Вчорашній витік інформації по одному з 12 фігурантів підірвав успішність слідства… "Піар на крові" розгорнула частина тих, хто хоче отримати владу ", - додав Луценко.

Того ж дня Президент Петро Порошенко закликав провладні й опозиційні сили не розкидатися голослівними аргументами у справі вбивства громадської активістки й не влаштовувати піар на крові. Президент запевнив, що напади на активістів “жодним чином не є частиною державної політики”, а практика останніх років демонструє ефективну співпрацю української влади і громадянського суспільства.

7 листопада у Херсоні відбулася церемонія прощання. У день похорону кілька десятків молодих людей запалили димові шашки біля будівлі Головного управління Нацполіції в Херсонській області. Подвір’я Ігоря Павловського, якому приписують посередництво при замовленні «кислотної атаки», закидали коктейлями Молотова. 12 листопада його заарештувала СБУ.

Грудень-січень. З’явилася версія «лісової справи»

4 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідство у справі вбивства Гандзюк оголосило ще одну підозру - громадянину на прізвище Левін. За версією слідства, саме Левін був ключовою фігурою в організації нападу на Гандзюк. За словами генпрокурора, Левін виїхав з України в день, коли поліція затримала перших підозрюваних у справі.

21 грудня було оголошено підозру сімом підозрюваним у нападі на Гандзюк за версією «лісової справи». “Відпрацьовується одна із слідчих версій стосовно вчинення злочину над потерпілою у зв’язку з її активною громадською позицією щодо незаконного вирубування лісу на Херсонщині та викриття причетних до цієї злочинної схеми посадових та службових осіб органів влади та місцевого самоврядування Херсонської області”, - йдеться у повідомленні СБУ.

28 січня батько Катерини Віктор Гандзюк зачитав на засіданні Тимчасової слідчої комісії ВР відкритого листа, в якому стверджував, що організатори і виконавці замовного вбивства його дочки співпрацюють із керівництвом Херсонської ОДА і Херсонської обласної ради. Він заявив, що підозрюваний в організації вбивства кримінальний авторитет Олексій Левін (на прізвисько Москаль) співпрацює з головою Херсонської облради Владиславом Мангером, головою Херсонської ОДА Андрієм Гордєєвим та його заступником Євгеном Рищуком. З1 січня Гордєєв відкинув звинувачення у причетності до вбивства Катерини Гандзюк і вимагав від правоохоронців знайти тих, хто спонукав її батька до "інформаційної провокації".

Лютий. Прокурор назвав замовника вбивства

31 січня голова Херсонської обласної ради, керівник Херсонської міської парторганізації ВО "Батьківщина" Владислав Мангер заявив, що призупиняє членство в партії на час розслідування справи Гандзюк. 9 лютого херсонська облорганізація "Батьківщини" виключила його з партії.

11 лютого заступника голови Херсонської ОДА Євгена Рищука за його власною заявою відсторонено від виконання обов'язків на час слідства у справі.

Цього ж дня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Владиславу Мангеру оголошено підозру в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк.

Владислав Мангер у залі суду
Владислав Мангер у залі суду

Генпрокурор розповів, що на початку липня 2018 року Мангер вирішив помститися Гандзюк за викривальні заяви про неприпустимість підпалів лісів, які потім використовувалися для особистого збагачення кримінальним середовищем. "Мангер узгодив з Левіним і Павловським суму винагороди за вчинення цього злочину, частину якої вони планували передати організаторам і виконавцям, у тому числі, за здійснення нападу на Гандзюк не менше 5600 доларів, а іншу частину Левін та Павловський планували залишити для власного збагачення", - сказав він.

Водночас слідство не має доказів причетності глави Херсонської облдержадміністрації Андрія Гордєєва до вбивства, повідомив Луценко. Заступник Гордєєва Рищук причетний до підпалів лісу, але не до вбивства.

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко назвала звинувачення Мангера політичною провокацією. "Моя команда проаналізувала всі 5 сторінок підозри Мангеру. Жодного факту чи доказу причетності. Лише домисли прокуратури. Так само, як колись було в справі проти Юрія Луценка, до речі…", - зазначила вона.

12 лютого в Києві розпочався суд з обрання запобіжного заходу Владиславу Мангеру. На суді Мангер заявив, що напад на Гандзюк організував генерал СБУ Данило Доценко з метою дискредитації поліції. Захист Мангера стверджує, що загибла активістка була позаштатним агентом Служби безпеки під керівництвом Доценка, який вирішив використати Катерину Гандзюк «у своїй війні з правоохоронними органами Херсонської області і замовив замах на неї - облиття кислотою». В СБУ назвали це звинувачення «повним абсурдом» і спробою дискредитувати розслідування, але офіційну перевірку заяви пообіцяли. Висловлювалася також версія про те, що Мангер свідомо «прив’язує» СБУ, щоб домогтися зміни підслідності справи.

Прокурор Вікторія Коваль підтвердила, що фігурант справи убивства Катерини Гандзюк Олексій Левін переховується у Домініканській Республіці у чоловіка на ім'я Денис Пащенко.

14 лютого Шевченківський райсуд міста Києва заарештував Владислава Мангера до 3 березня з правом внесення застави. Сума застави – 2,5 млн гривень. Генпрокуратура обіцяє оскаржити частину рішення про можливість застави, оскільки інкримінований злочин належить до категорії особливо тяжких і передбачає покарання у вигляді довічного ув’язнення.

***

Довідково: Катерина Вікторівна Гандзюк (17 червня 1985 - 4 листопада 2018) - депутат Херсонської обласної ради V скликання та Херсонської міської ради VI скликання, в.о. керуючого справами виконкому Херсонської міськради, радниця херсонського міського голови, аспірантка Національної академії державного управління при Президентові України.

З 18 років активістка партії «Батьківщина», очолювала її обласне молодіжне крило. Активна учасниця Помаранчевої революції та Євромайдану в Херсоні. Активно протистояла спробам розпочати у Херсоні «русскую весну». Протягом тривалого часу перебувала в гострому конфлікті з проросійськими силами регіону.

У 2006 році обрана депутатом Херсонської облради. У 2012 році стала співзасновницею Агенції громадянської журналістики «МОСТ», яка займалася антикорупційними та моніторинговими дослідженнями на Херсонщині. Дбала про розвиток спорту у сільських районах області, працюючи із школярами та шкільними вчителями фізкультури, активно сприяла відродженню футбольного клубу «Кристал» та розвитку його фан-руху.

У травні 2014 року Катерину було обрано депутатом Херсонської міської ради за списком ВО «Батьківщина». Але у вересні 2015 року вона пішла з «Батьківщини». «Катя пішла з "Батьківщини" через те, що туди прийшов Мангер. Вона говорила, що він купив собі місце в партії за великі гроші. Для неї це було неприйнятно», - розповів DW друг Катерини Гандзюк Іван Антипенко. Гандзюк керувала передвиборною кампанією Володимира Миколаєнка - суперника Мангера на виборах мера Херсона.

14 вересня 2017 року звинуватила в корупції і вимаганні начальника Управління захисту економіки області. Поліцейський чиновник втратив посаду. У квітні 2018 року оприлюднила інформацію про те, що майже 200 «журналістів» з підробними посвідченнями отримали в обласній поліції дозволи на володіння травматичною та газовою зброєю у 2014—2018 роках.

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-