Україна закликає голову ОБСЄ обговорити у Москві звільнення політв'язнів

Україна закликає голову ОБСЄ обговорити у Москві звільнення політв'язнів

Укрінформ
Україна закликає діючого голову ОБСЄ, міністра закордонних справ Словаччини Мирослава Лайчака порушити під візиту до Москви питання звільнення усіх незаконно утримуваних в РФ українських громадян.

Про це заявив під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні в четвер постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"24 українських військовослужбовців, захоплених Росією в Керченській протоці 25 листопада 2018 року, досі не звільнені і не отримують з боку Росії належного ставлення як військовополонені відповідно до Женевських конвенцій. Ми вимагаємо від Росії їх негайного і безумовного звільнення. Ми також закликаємо головування підняти це питання, разом з негайним звільненням усіх незаконно утримуваних в Росії українських громадян, на найвищому рівні в Москві під час запланованого візиту діючого голови до Росії", - заявив він.

Читайте також: Україна заявила в ОБСЄ, що російські спецслужби готують підпали храмів МП

Дипломат також нагадав, що десятки українських громадян продовжують незаконно утримуватися російськими окупаційними силами в Криму. "Це стосується і тих, хто потребує термінової медичної допомоги, але позбавлений її", - зазначив Прокопчук, нагадавши, зокрема, що 7 лютого було продовжено утримання під вартою кримськотатарського активіста Едема Бекірова, інваліда першої групи.

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні наголосив, що звільнення Росією українських військовополонених та заручників є головним гуманітарним пріоритетом, і українська сторона сподівається, що цьогорічне словацьке головування в ОБСЄ "зробить свій відчутний внесок".

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року Росія в районі Керченської протоки здійснила пряму військову агресію проти катерів і буксира Військово-морських сил Збройних сил України, в результаті чого 24 українських військових моряка було взято в полон.

Всі захоплені Росією українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими. Міжнародні організації та уряди багатьох країн світу засудили факт російської агресії і вимагають від РФ негайного і безумовного звільнення українських військових.

Також у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-