ВР дала інструмент для рішень і дій стосовно російських спостерігачів на виборах - МЗС

ВР дала інструмент для рішень і дій стосовно російських спостерігачів на виборах - МЗС

Ексклюзив
Укрінформ
Ухвалення Верховною Радою закону про заборону громадянам РФ бути спостерігачами на виборах в Україні є важливим інструментом для низки органів виконавчої влади щодо ухвалення рішень чи можливих дій щодо громадян країни-агресора.

Про це у коментарі Укрінформу заявив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця.

"МЗС прийняв політичне рішення, в тому числі з урахуванням політичних зобов'язань у рамках ОБСЄ, не реєструвати як міжнародних спостерігачів громадян країни-агресора Росії... Я впевнений, що ухвалення цього закону не тільки морально виправдане - воно є дуже важливим інструментом для інших органів державної виконавчої влади, а також Центральної виборчої комісії для того, щоб їхні рішення і дії по відношенню до громадян країни-агресора були закріплені у законі", - сказав Кислиця.

Він зазначив, що у ст. 70 закону "Про вибори Президента України" йдеться, що офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій реєструються Центральною виборчою комісією, а пропозиції щодо їх реєстрації подаються до ЦВК безпосередньо або через Міністерство закордонних справ України.

Кислиця підкреслив, що на сьогодні немає міжнародно-правової норми, яка зобов'язувала б нас приймати як спостерігачів на виборах представників усіх країн світу, а всі без винятку зобов'язання в рамках ОБСЄ мають не юридично зобов'язуючий, а політичний характер.

За його словами, Верховна Рада, ухваливши цей закон, підкріпила законодавчою нормою політичну позицію МЗС щодо політичних зобов'язань.

"Законодавча допомога потрібна цілій низці інших, окрім ЦВК, державних органів, які залучені до організації спостереження за виборами, в'їзду спостерігачів в Україну та їх пересування, зокрема Державній прикордонній та Державній міграційній службам", - зазначив заступник глави МЗС.

Він також акцентував, що за виборами в Україні спостерігатиме близько 900 спостерігачів від ОБСЄ.

Читайте також: Рада заборонила громадянам РФ бути спостерігачами на виборах в Україні

"Хочу нагадати: Росія дозволила по лінії ОБСЄ спостерігати за виборами в РФ менш як 350 спостерігачам, з яких довготермінових було приблизно 40, і ОБСЄ, на жаль, пішло на поводі РФ. У нас уже є заявка на 90 довготермінових. Тому, якщо не буде представників країни-агресора, технологічно це жодним чином не може позбавити ОБСЄ можливості забезпечити якісне спостереження значно більшою кількістю спостерігачів за нашими виборами на території, яка значно менша від території РФ", - резюмував Кислиця.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 7 лютого внесла зміни до виборчого законодавства, якими забороняється громадянам держави-агресора бути офіційними спостерігачами на українських виборах. За відповідний проект закону, зареєстрований за номером 9524, проголосували 232 народні депутати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-