Закон про шлях до ЄС і НАТО – історична мить, а не виборчий піар

Закон про шлях до ЄС і НАТО – історична мить, а не виборчий піар

Аналітика
Укрінформ
Відтепер це закріплено у Конституції: 334 голоси «за». Такої одностайності в парламенті України одразу й не пригадаєш…

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)". Звісно, це не означає ані негайного вступу до цих міжнародних організацій, ані навіть початку формалізованого процесу, бо заявку з власної ініціативи до НАТО і ЄС не подаси. Але це має принципово змінити атмосферу навколо цього питання і в Україні, і в світі, примусить саме з цією метою узгоджувати програми і плани. Коротше: це більш ніж важливо.

Такої єдності Верховна Рада давно не бачила

За відповідне рішення проголосували 334 народні депутати за мінімально необхідних 300, причому майже всі фракції голосували одностайно, крім 31 голосу «проти» від Опоблоку.

Законопроект на розгляд Ради представив голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич, зазначивши, що через весь юридичний шлях, включно із згодою на Конституційного суду на відповідні зміни до Конституції, документ проведено ретельно і бездоганно, що є вкрай важливим з огляду на його подальше значення для країни.

Як повідомляв Укрінформ, ще 22 листопада минуло року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №9037 про внесення змін до Конституції щодо курсу України на вступ у ЄС і НАТО. Тоді законопроект підтримали 311 парламентаріїв, хоча б вистачило простої більшості в 226 голосів.

Перед голосуванням у виступили представник Президента у ВР Ірина Луценко, яка наголосила, що «голосуємо не за Президента або проти нього, голосуємо за Україну, бо курс держави не повинен залежати від того, хто при владі…», та депутат Юрій Левченко, який, зазначивши, що голосувати буде «за», водночас розкритикував юридичну якість законопроекту, назвавши його «позитивною бутафорією» та видимістю цукерки в порожній обгортці.

Президент України Петро Порошенко, виступаючи підкреслив, що голосування є «історичним і доленосним»: «…в Конституції буде закріплено як зовнішньополітичні орієнтири рух України до Євросоюзу, рух України до Північноатлантичного альянсу», а також, що вступ до Євросоюзу і НАТО взаємопов’язані: «Дуже важливо, що НАТО - це про безпеку – не тільки військову, не лише про кардинальні зміни на геополітичній карті світу, а це і про безпеку громадянина, безпеку на вулицях, захист конституційних прав і свобод громадянина, верховенство права».

Завжди «коли було важко Верховна Рада відкидала політичні протистояння і об'єднувалася», - нагадав Порошенко.

Оплески в залі пролунали, ще коли тривали секунди, відведені на голосування – на табло було видно, що законопроект збирає голосів так багато, як давно не бувало у нинішньому парламенті та й одразу не пригадаєш, чи взагалі бувало колись. І депутати раділи не тільки самому фактові прийняття, а й колонкам нулів у графах «проти», «утримався», «не голосував».

Що змінює цей закон

Законом внесено зміни до преамбули Основного Закону України, статей 85, 102, 116 Конституції України, а саме:

абзац п’ятий преамбули після слів "громадянської злагоди на землі України" доповнено словами "та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України".

Законом пункт 5 частини першої статті 85 Конституції України викладено в такій редакції:

"5) визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору";

статтю 102 доповнено частиною третьою такого змісту:

"Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Законом статтю 116 доповнено пунктом 11 такого змісту:

"11) забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Законом виключено з Конституції України пункт 14 розділу XV "Перехідні положення", який передбачає використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів.

Народні депутати внесли також до порядку денного ряд законопроектів, серед яких проект постанови 10007 "Про Звернення Верховної Ради України до Парламентської Асамблеї НАТО, національних парламентів держав-членів НАТО "Щодо набуття Україною членства в НАТО".

Тепер будь-яка влада зобов’язана наближати Україну до ЄС і НАТО

Зміцнювати економіку, розбудовувати сучасну інфраструктуру, медицину, освіту, сильну армію, некорумповані суди та незарегульований бізнес за стандартами Євросоюзу – тепер це конституційний обов’язок будь-якої влади, всіх її гілок, незалежно від прізвищ і політичних спектрів. Оскільки саме через них лежить шлях до вступу в Євросоюз і НАТО. І відмовитися від цього курсу, не порушивши Основний Закон, тепер не може ніхто.

А яких планок для цього треба досягнути - у Зверненні до ПА НАТО депутати саме і просять надати список критеріїв для вступу до НАТО, по аналогії з тим списком вимог, які свого часу були надані України для підписання Асоціації Україна – ЄС.

Утім, політики з не-президентських фракцій, проголосувавши за Закон, одразу ж взялися уточнювати, що всі декларації з нього залишаться тільки піаром, якщо не будуть підкріплені успіхами в боротьбі з корупцією, у підвищенні рівня життя громадян України та поліпшенні умов для бізнесу. І жодний шлях до Європи не проляже без внутрішньої роботи і вирішення наболілих і вже переболілих проблем.

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-