Америка розриває «ракетний» договір: що це дає Україні

Америка розриває «ракетний» договір: що це дає Україні

Аналітика
Укрінформ
Черговий провал режиму ядерного роззброєння несе виклик світовій безпеці, але відкриває можливості для України

Виступ Дональда Трампа перед Конгресом підсумував довгу історію намірів США вийти з договору, що обмежував виробництво ракет малої та середньої дальності і який Росія регулярно порушувала. Вихід США та їх намір “тратити і виробляти більше за всіх інших” тягне серйозну зміну балансу сил в світі. І Україні слід подумати, як обернути нові обставини собі на користь

Хто порушував і чому розривають договір РСМД

Виступаючи перед Конгресом Сполучених Штатів президент США Дональд Трамп вкотре оголосив про остаточний вихід США із Договору про ліквідацію ракет малої та середньої дальності. Також президент заявив, що “...можливо, ми зможемо домовитися про інший договір, додавши Китай та інших гравців. А, можливо, й ні. У такому разі, ми будемо витрачати й розробляти інновації набагато більше, ніж інші”.

Договір, який підписали США та СРСР в 1987 році, означив завершення цілої епохи ядерного протистояння часів Холодної війни. Річ у тому, що для забезпечення рівноваги та взаємного стримування, ракети малої — з дальністю від 500 до 1000 км, та середньої — до 5500 км, не є необхідними, адже взаємне знищення (MAD) гарантоване силами так званої “ядерної тріади” - стратегічних бомбардувальників, підводних човнів з ядерними ракетами та міжконтинентальних балістичних ракет. Саме тому договір та ліквідація малих та середніх ракет, які, між іншим, дуже вразливі до сучасних систем протиракетної оборони, в реальності не зменшив взаємної загрози, що її наполегливо створювали США та СРСР (а після розвалу Радянського Союзу — США та Росія).

Важливим моментом є те, що договір перепідписали вдруге в 1992-му, додавши до учасників пострадянські держави, в тому числі і Україну, і всі сторони взяли на себе зобов’язання не розробляти нові проекти та не виробляти малі та середні ракети. Втім, як показала практика, договору про заборону РСМД Росія дотримувалась точно так само, як і інших міжнародних договорів — ніяк. Окрім численних порушень в 2010-2017 рр., оголошені минулого року російським президентом Путіним “проривні успіхи” у розробці гіперзвукових ракет - це абсолютно відверте нехтування договором. Більш того, крім виробництва та розміщення заборонених ракет на своїй території, Росія також розмістила ракети і в окупованому українському Криму. Тобто порушила не тільки свої зобов’язання, але й українські.

Варто зазначити, що інші держави, жодних зобов’язань на себе не брали, і тому продовжують на абсолютно законних і нічим не обмежених підставах виробляти малі та середні балістичні ракети та крилаті ракети. Зокрема, дуже багато таких ракет має Китай, активно їх розробляють Північна Корея та Іран. США фактично в односторонньому порядку до сьогодні продовжували виконання умов договору. Саме тому рішення Дональда Трампа про формальний розрив і так не діючого в реальності договору є обґрунтованим, раціональним кроком. Набагато більше питань викликає його намір розпочати нову гонку озброєнь у сфері ракетних технологій.

Зона ураження балістичними ракетами (700 км, червоний) та крилатими ракетами (2500 км, зелений) з комплексів «Іскандер» розгорнутих в Калінінградській області, окупованому Криму та на авіабазі «Хмеймім»
Зона ураження балістичними ракетами (700 км, червоний) та крилатими ракетами (2500 км, зелений) з комплексів «Іскандер», розгорнутих у Калінінградській області, окупованому Криму та на авіабазі «Хмеймім» у Сирії

Нові можливості для України

Ключовим моментом є те, що Договір про ліквідацію РСМД стосується виключно засобів доставки, а не виробництва самих ядерних бомб і боєголовок. Саме тому жодних змін у без’ядерному статусі України і ядерному балансі в Європі припинення дії цього договору не несе. Але легалізація ракет малої та середньої дальності несе перспективи для розвитку українського оборонного комплексу. Ігор Козій, військовий експерт інституту Євро-Атлантичного співробітництва, наголошує:

Ігор Козій
Ігор Козій

“Однозначно Україна може в цій ситуації отримати певні преференції щодо розробки технологій та випуску всіх типів ракет, і в першу чергу, перспектив розробки і випуску гіперзвукових ракет. Це дозволило б створити серйозну противагу діям Російської Федерації”. Втім, попри відкриті можливості та наявність власних ракетних технологій в України, шлях попереду ще досить довгий. Адже ПТУРи — це одна справа, космічні ракети — друга, а сучасні і особливо гіперзвукові ракети малої та середньої дальності — третя, і саме тут Україні потрібно “наздоганяти” світ.

Крім пошуку можливостей до виробництва власних ракет, вплив на безпеку України також справить і гіпотетичне розміщення американських ракет у Європі. Адже якщо США дійсно вироблятимуть ракети малої та середньої дальності, тримати їх на власний території за океаном немає жодного сенсу. Нещодавно польські урядовці заявляли, що розглядають вірогідність розміщення натівської ядерної зброї на своїй території. Гіпотетична поява американських ракет біля кордонів України явно потребує стратегічного осмислення.

Олег Бєлоколос
Олег Бєлоколос

Як зазначає Олег Бєлоколос, дипломат та військовий експерт, “США не розміщують свої ракети будь-де. Є багато умов і передумов. Натомість Україна мала б вже давно опрацювати якийсь алгоритм власних дій, особливо враховуючи суттєве зростання глобальної нестабільності і агресивності Москви. Очевидно, Києву слід тепер ретельно вивчити ситуацію, терміново провести консультації з американськими партнерами і країнами НАТО та невідкладно працювати над власним планом дій”.

Чекати якогось глобального зміщення балансу ядерних і неядерних сил у Європі найближчим часом не варто. Ігор Козій стверджує ” Російське ракетне угруповання, яке призначене для ураження цілей на території країн НАТО, вже давно розміщене, і тому максимум, чого варто чекати — це перенацілення тих чи інших ракет”.

Українська крилата протикорабельна ракета “Нептун”
Українська крилата протикорабельна ракета “Нептун”

Ракетна гонка озброєнь та світ

Одним з найважливіших меседжів проголошеного Трампом виходу з Договору про ліквідацію РСМД є наступні слова: “ ми будемо витрачати й розробляти інновації набагато більше, ніж інші”. Фактично, це оголошення нової гонки озброєнь у сфері ракетних технологій. Ігор Козій зазначає: “Позитивом від цього буде те, що Росія в черговий раз буде вимушена змагатись із США у витратах на оборону, як це робив Радянський Союз. Ця гонка технологічно і фінансово дуже затратна, а Росія і США — це зараз «різні речі». Тому загальна ситуація в Росії буде погіршуватись, що матиме серйозні соціальні наслідки. Це варто розглядати, як позитив для України”.

Крім втягування Росії у черговий виток непідйомних витрат, американські ініціативи у розробці та виробництві нових ракетних озброєнь вочевидь спонукають і інші країни світу до розвитку своїх проектів. Олег Бєлоколос зауважує: “Сьогодні, у «післякримську епоху», навряд чи хтось у світі всерйоз розглядатиме можливість «відмови від ядерної зброї». Те саме можна сказати про якийсь глобальний режим нерозповсюдження ракет і ракетних технологій, тим більше з буцімто юридичними гарантіями для країн, які від таких програм мають відмовитися”. Ці фактори відкривають для України вікно можливостей до міжнародної співпраці у сфері ракетних технологій. Про одну з таких можливостей розповідає Ігор Козій: “Ми цілком можемо спільно з Польщею розробляти ракети-носії чи ракетні системи. Там паче що є гарний приклад заяви про створення спільної системи ППО, яку Польща та Україна планують спільно розробити та прийняти на озброєння”

Україні не варто боятися розриву договору РСМД. Росія вже давно, всупереч всім договорам, “клепає” ракети і погрожує ними Україні та Європі. Визнання цього американцями нічого не змінює. А от черговий виток розвитку ракетних технологій та нова гонка озброєнь, в яку буде втягнутий наш ворог, це очевидний позитив для нашої держави. Тому наразі найважливіше — чітко усвідомлювати нові умови у світовій безпековій політиці та намагатись максимально їх використати на користь України.

Вячеслав Масний, Київ

Перше фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-