Міжнародні спостерігачі потрібні в Азовському й Чорному морях - Волкер

Міжнародні спостерігачі потрібні в Азовському й Чорному морях - Волкер

Укрінформ
У Вашингтоні вважають доцільним запровадження додаткового міжнародного моніторингу за розвитком ситуації на морі у конфлікті Росії проти України на українській території і суднах, якщо Київ звернеться з такою пропозицією.

Про це сказав у четвер під час телефонної прес-конференції спеціальний представник США з питань України Курт Волкер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ідея моніторингу є дуже важливою", - наголосив Волкер під час обговорення ситуації із захопленням Росією українських кораблів і екіпажів в Чорному морі в листопаді минулого року.

Він зауважив, що з відеокадрів, які є у відкритому доступі, а також зі звітів української сторони зрозуміло, як відбувалося блокування Керченської протоки, як переслідувались українські кораблі в міжнародних водах, як по них вівся вогонь. Натомість Росія зараз оскаржує деякі елементи цієї ситуації.

Читайте також: США і далі тиснутимуть на Росію, аби вона виконала "Мінськ" - Волкер

"Отже, залучення міжнародних спостерігачів на додаток до української присутності було би дуже позитивним елементом, щоб створити більше можливостей для спостереження за ситуацією", - зауважив Волкер.

За його словами, це дало би можливість фіксації дій російської сторони, а також унеможливило б повторення схожих інцидентів.

Водночас американський дипломат зазначив, що нинішня місія спостерігачів ОБСЄ має повноваження спостерігати імплементацію Мінських домовленостей на обмеженій території. І російська сторона наголошує, що ОБСЄ не може бути присутньою на інших територіях, які не визначені її мандатом. Українська сторона, зі свого боку, відкрита для того, щоб залучити додатковий міжнародний моніторинг, зазначив дипломат.

"Отже, кращим рішенням в цій ситуації була би присутність міжнародних спостерігачів на території України, яка не є предметом територіальних суперечок, а також на українських кораблях на запрошення України", - наголосив представник США.

Він зауважив, що це забезпечило би більше можливостей для спостереження за ситуацією.

Як повідомлялося, раніше глава МЗС ФРН Гайко Маас вийшов з ініціативою про розширення мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні на Азовське море.

Водночас в МЗС Росії заявили, що про організацію міжнародної моніторингової місії у Керченській протоці не може бути й мови.

25 листопада 2018 року російські кораблі у Керченській протоці атакували катери українських ВМС "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід із порту Одеси до порту Маріуполя. При цьому 24 українських моряків захопили у полон, троє з них отримали поранення.

Підконтрольний Росії "суд" в окупованому Криму заарештував українських моряків і звинуватив їх у нібито незаконному перетині російського кордону.

Згодом всіх військовополонених моряків доставили з Криму в московські СІЗО "Лефортово" і "Матросская тишина".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-