Суд у справі Мартиненка вивчив докази щодо панамської компанії

Суд у справі Мартиненка вивчив докази щодо панамської компанії

Укрінформ
Шевченківський райсуд столиці у справі екс-депутата Миколи Мартиненка дослідив докази причетності одного з фігурантів справи Валерія Василькова до панамської Bradcrest Investment SA, на рахунки якої перераховували “відкати”.

Про це повідомив у коментарі Укрінформу представник державного обвинувачення у даній справі Роман Симків.

«Сьогодні ми дослідили електронну переписку між представником компанії Skoda та керівником «Атомкомплект» Васильковим — одним з обвинувачених — і дослідили докази, які прямо вказують на те, що Васильков розпоряджався і мав пряме відношення до панамської компанії Bradcrest Investment SA, на яку перераховувалися так звані відкати», — сказав він.

За словами прокурора, у ході судового засідання також було досліджено електронне листування іншого фігуранта справи — Павла Скаленка — за епізодом розкрадань у компанії «Енергоатом».

«Ми переконалися, що саме він подавав у швейцарський банк платіжні доручення, листи щодо перерахунку коштів, які надходили спочатку як плата від компанії Skoda, а у подальшому він розпоряджався ними в інтересах Мартиненка, коли були оплачені перельоти Мартиненка і його сім’ї та інші послуги. Сьогодні в суді це все детально було досліджено», — зазначив Симків.

Водночас суд у п’ятницю не перейшов до дослідження матеріалів справи, отриманих від прокуратури Швейцарії, які зберігаються на флеш-накопичувачі, і, за версією слідства, підтверджують, що Мартиненко є бенефіціарним власником компанії, на яку перерахували €6,4 млн “відкату”.

«Ми не перейшли до змісту цієї флешки, оскільки було чергове клопотання сторони захисту про те, щоб іще раз вивчити допустимість доказів і перекладу. Суд вирішив відкласти це питання до наступного засідання», — поінформував прокурор.

Наступне засідання у справі Мартиненка відбудеться у Шевченківському райсуді столиці 10 січня о 14.30.

Як повідомляв Укрінформ, Шевченківський райсуд Києва 22 жовтня розпочав розгляд справи щодо екс-депутата Мартиненка. Окрім нього, у справі проходять ще п’ятеро обвинувачених: Володимир Богданець, Олександр Сорокін, Сергій Перелома, Руслан Журило та Валерій Васильков, які є посадовцями "Нафтогазу України", "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії", "СхідГЗК" та "Ядерного палива".

За даними САП, Мартиненку та Василькову інкримінується заволодіння коштами "НАЕК "Енергоатом" при укладенні та виконанні контрактів на постачання обладнання для вказаного підприємства від чеської компанії Skoda JS та укладенні й виконанні контракту між Skoda JS і компанією Bradcrest Investments SA.

Зокрема, за версією слідства, Васильков як директор «Атомкомплекту» у 2008-2012 роках підписав низку угод з чеською компанією Skoda JS із завищеними цінами загалом на €6,4 млн, що становило від 10 до 20% від вартості обладнання.

Після отримання коштів за контрактами від «Енергоатома», Skoda JS перерахувала ці €6,4 млн на рахунок панамської компанії Bradcrest Investment S.A., бенефіціарним власником якої, як стверджує сторона обвинувачення, є Мартиненко. Ці втрати «Енергоатома» на Є6,4 млн підтверджено експертизою.

Читайте також: Суд у справі Мартиненка перенесли на 28 грудня

Окрім того, Мартиненко, Перелома, Журило, Сорокін та Богданець обвинувачуються у заволодінні коштами "СхідГЗК" у розмірі $17,28 млн шляхом неправомірного укладення та виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann Investitions-und Handelsgesellschaft mbH, підконтрольну учасникам злочинної організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-