ОПОРА фіксує передвиборчу активність 20 потенційних кандидатів у президенти

ОПОРА фіксує передвиборчу активність 20 потенційних кандидатів у президенти

Укрінформ
У грудні спостерігачі Громадянської мережі “ОПОРА” зафіксували передвиборчу активність 20-ти потенційних кандидатів у президенти.

Про це свідчать результати спостереження Громадянської мережі “ОПОРА”, які оприлюднила голова правління мережі Ольга Айвазовська на прес-конференції в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Станом на грудень місяць ми відзначаємо активність 20-ти осіб, які або офіційно оголосили про бажання кандидувати в президенти України, або всі ознаки їхньої діяльності на місцях — відвідування регіонів, зустрічі з потенційними виборцями — мають відношення до передвиборчої діяльності”, - зазначила Айвазовська.

Серед політиків, які в цей період відвідували регіони, найактивнішими були Петро Порошенко, Олег Ляшко, Руслан Кошулинський, Олександр Вілкул, Анатолій Гриценко і Юрій Бойко. Як зазначила Айвазовська, у межах одного візиту в певний регіон політики могли відвідувати кілька населених пунктів, на яких було проведено зустрічі з низкою представників різних сфер, зокрема, і соціально-бюджетних, проведено ті чи інші заходи, які мають ознаки агітаційних.

Зокрема, Петро Порошенко протягом грудня відвідав 14 населених пунктів, Олег Ляшко — 12, Олександр Вілкул — 8, Гриценко — 7, Юрій Бойко — 4. Спостерігачі фіксують ріст активності кандидата від націоналістичних сил Руслана Кошулинського — у грудні він відвідав 17 населених пунктів.

Айвазовська додала, що найактивніше потенційні кандидати в президенти в цьому місяці відвідували Дніпропетровську область. “Серед усіх інших аж 7 візитів було здійснено кандидатами до цього регіону. Також в активній увазі є західна і центральна Україна. На жаль, випадає з фокусу уваги майбутніх кандидатів південь України. Ці візити засвідчують як певні електоральні вподобання і орієнтації кандидатів, так і їхню в цілому активність щодо тієї чи іншої агітаційної діяльності”, - розповіла вона.

Крім того, серед кандидатів, які здійснювали агітацію через засоби зовнішньої реклами, “ОПОРА” відзначає, в першу чергу, Юлію Тимошенко і Петра Порошенка. “Їхню рекламу зафіксовано в 24 областях України”, - зазначила Айвазовська. Вона додала, що ці кандидати для агітації досить активно використовують друковані ЗМІ.

“Наші спостерігачі також відзначають певні активності, які мають ознаки брудної агітації, або чорного піару. Зокрема, певні регіональні прив’язки мають відношення до кандидатів. У першу чергу, в Тернопільській, Чернігівській, Вінницькій, Херсонській областях. Зокрема, ці матеріали нашими колегами виявлені щодо Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко”, - сказала Айвазовська.

Читайте також: Глава ЦВК каже, що результати виборів в ОТГ мають бути до нового року

Вона повідомила, що, незважаючи на воєнний стан в десяти областях України, в грудні передвиборча активність зростала в усіх регіонах, крім Закарпатської, Черкаської, Чернівецької, Полтавської та Житомирської областей.

Айвазовська зауважила, що “ОПОРА” з жовтня 2018 року відслідкувала 79 регіональних візитів потенційних кандидатів у президенти. “ Це фіксація факту щодо того, що де-факто, передвиборча активність вже розпочалася”, - підкреслила вона.

За її словами, у фокусі передвиборчої діяльності потенційних кандидатів — освітні, медичні, бюджетні заклади, що є стандартним засобом взаємодії між політиками національного рівня і регіональними гравцями та часто використовуються в передвиборчих кампаніях.

“Наші колеги також зафіксували вже активність благодійних організацій і фондів, які подекуди мають опосередковане відношення до політичних партій або інших гравців. Але в цей період це не є незаконною діяльністю”, - додала голова правління “ОПОРИ”.

Водночас вона повідомила, що в Маріуполі та Кривому Розі є ознаки збору персональних даних громадян. “Очевидно, з метою надання певних матеріальних благ вже в ході виборчої кампанії”, - зазначила Айвазовська.

Крім того, в “ОПОРІ” стурбовані фактами нападів на кандидатів, зокрема, на Анатолія Гриценка. За словами Айвазовської, в умовах наростання таких інцидентів, це матиме вплив на кінцевий результат виборів або на якість кампанії самих кандидатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-