У G7 двічі на місяць проводять зустрічі щодо України — посол Японії

У G7 двічі на місяць проводять зустрічі щодо України — посол Японії

Укрінформ
"Група послів Великої сімки щодо підтримки України" збирається регулярно двічі на місяць, у рази потреби – частіше, і обговорює реформи в Україні.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі.

”Група послів Великої сімки щодо підтримки України” створена в червні 2015 року під час саміту лідерів Великої сімки в Ельмау (Німеччина) відповідно до домовленості глав держав. Метою групи є підтримка зусиль у просуванні реформ в Україні. Нині посли країн Великої сімки зустрічаються регулярно два рази на місяць, а у разі потреби – й частіше, та обговорюють, як ми можемо сприяти Україні в тих галузях, які потребують нашої допомоги», — зазначив Шігекі Сумі.

За його словами, українці бачать заяви послів G7 як результат обговорення, але насправді вони зустрічаються й дискутують з людьми, відповідальними за проведення різних реформ. «Наприклад, під час обрання нових суддів Верховного суду, був момент, коли сторони не могли досягти консенсусу. Тоді посли зустрілися зі сторонами, розібралися в ситуації й давали поради, яким чином можна обирати суддів швидше на базі досвіду кожної з країн», - уточнив посол.

На запитання Укрінформу про те, як посли Великої сімки узгоджують позиції, якщо їхні бачення розходяться, Сумі відповів, що завдяки однаковим цінностям у країн G7 такі розбіжності трапляються рідко.

«На щастя, позиції всіх учасниць-держав Великої сімки ґрунтуються на базі демократії, вільної економіки та захисту права людини, тому суттєвої відмінності поглядів немає. Звичайно, дрібні випадки розходження бувають, наприклад, щодо способів публікації нашого бачення. Конкретніше, для розв’язання якоїсь проблеми, одна країна схиляється до оприлюднення заяви, а інша – до обговорення з відповідними особами, так званої тихої дипломатії», - сказав він. Сумі додав, що в такому разі здебільшого вони спочатку зустрічаються, проводять тиху дипломатію, а потім публікують заяву послів.

Читайте також: Антиросійські санкції Японії закінчаться, коли Росія поверне Крим Україні — посол Японії

«Жодного разу не було випадку, коли країни фундаментально розійшлися в цьому чи іншому питанні реформ», - підсумував посол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-