Угода про асоціацію: Україна досягла згоди з ЄС по деяких додатках

Угода про асоціацію: Україна досягла згоди з ЄС по деяких додатках

Укрінформ
Україна на п'ятому засіданні Ради асоціації з ЄС досягла згоди стосовно оновлення деяких додатків до Угоди про асоціацію у зв'язку із змінами європейського законодавства, що відбулися після її підписання.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе по Skype-зв’язку з Брюсселя під час прес-конференції в Укрінформі на тему "Підсумки Ради асоціації Україна-ЄС: євроінтеграційний порядок денний на 2019 рік".

"Нам вдалося отримати згоду і розуміння Європейського Союзу, що в деяких сферах нам потрібно переходити до оновлення додатків до Угоди (про асоціацію з ЄС - ред.) у зв'язку з тим, що і право Європейського Союзу розвивається, і Україна готова поглиблювати реалізацію цих зобов'язань, щоб максималаьно інтегруватися в окремі ринки ЄС", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що Україна і ЄС, зокрема, дійшли згоди щодо визначення механізму оновлення додатку ХXVII, який стосується енергетики.

"Це для нас є ключовим, принциповим питанням. Для нас важливо, що після проведення всіх реформ в Україні ми можемо розраховувати на ставлення до нас як до країни, яка є частиною внутрішнього Енергетичного ринку Європейського Союзу", - акцентувала віце-прем'єр.

Читайте також: Європаламент оцінив, як Україна виконує Угоду про асоціацію з ЄС

Відповідаючи на запитання, у яких іще сферах, окрім енергетичної, потрібно оновити додатки до Угоди, вона заявила, що насамперед ідеться про сферу цифрового ринку.

"Ми говоримо про XVII додаток. Ми маємо конкретне бачення з боку України, як би ми пропонували його оновити", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що на момент закінчення перемовин з Євросоюзом щодо укладання Угоди про асоціацію ЄС мав дуже невелике регулювання у цій галузі, але за останні 10 років він суттєво просунувся.

"Ми вважаємо, що розвиваємося у такому напрямку, що можемо взяти на себе ці зобов’язання, і зацікавлені в тому, щоби наше законодавство і наші процедури були гармонізовані з Європейським Союзом", - резюмувала віце-прем'єр.

Як вона додала, Україна і ЄС вже оновлювали деякі додатки до Угоди, для кожного з них є певна процедура, деякі вимагатимуть ратифікації, і це потребуватиме відповідної роботи з країнами-членами ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-