Денісова заявляє, що ФСБ ігнорує її звернення щодо українських моряків

Денісова заявляє, що ФСБ ігнорує її звернення щодо українських моряків

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова провела зустріч із заступницею політичного радника Посольства США Ту Нгуєн і передала їй останню інформацію про утримання в РФ захоплених українських моряків.

Нгуєн прибула до Офісу омбудсмена за дорученням посла США в Україні Марі Йованович, повідомила Денісова у Facebook.

"Головне питання, яке цікавить наших американських колег, - перебіг ситуації щодо українських військовополонених моряків, яких утримує Російська Федерація. Донесла офіційну позицію України, що згідно з Женевською конвенції 1949 року захоплені 24 моряки мають статус військовополонених. Проте Російська Федерація не визнає цього і продовжує їх утримувати в СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина". Також я поділилася з представниками посольства США останньою інформацією щодо умов утримання та стану моряків, яка надходить від українських консулів у Москві та адвокатів", - зазначила омбудсмен.

За її словами, під час зустрічі вона також повідомила представника Посольства США, що Україна досі не має офіційних довідок про стан здоров’я трьох наших поранених у СІЗО "Матросская тишина". "Все лише на словах. І я, як Уповноважений двічі зверталася до ФСБ, щоб мені надали дозвіл відвідати усіх наших хлопців. Поки не отримала відповідей", - сказала Денісова.

Український омбудсмен також висловила вдячність за миттєву реакцію США на захоплення моряків і засудження дій Російської Федерації на всіх можливих міжнародних майданчиках.

Нгуєн, у свою чергу, запевнила, що з боку США буде надаватися будь-яка необхідна підтримка Україні у цьому питанні.

Читайте також: Росія хоче використати полонених моряків для тиску на Київ — Волкер

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року в результаті збройної атаки кораблів РФ в районі Керченської протоки були пошкоджені українські військові судна, а члени екіпажів були захоплені в полон. Після нетривалого перебування в Криму українські моряки були перевезені до Москви: трьох поранених помістили в СІЗО "Матросская тишина", інших (21 особу) тримають у СІЗО "Лефортово".

Україна і світове співтовариство визнали військовополоненими захоплених моряків, але влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які нібито порушили російський кордон. 11 грудня 2018 року розпочалося досудове слідство.

При цьому частина українських військових моряків уже заявили під протокол, що вважають себе військовополоненими і відмовилися давати свідчення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-