Парубій візьме участь у церемонії передачі Томоса Україні на початку січня

Парубій візьме участь у церемонії передачі Томоса Україні на початку січня

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій на запрошення Вселенського патріарха Варфоломія братиме участь у передачі Томосу про автокефалію Україні. Захід відбудеться на початку січня.

Про це спікер поінформував під час засідання Погоджувальної ради в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На початку січня відбудеться безпосередня передача Томосу, і на запрошення Вселенського патріарха я від імені Верховної Ради України теж візьму участь у цій історичній важливій події», - сказав Парубій.

При цьому він подякував Вселенському патріарху Варфоломію за підтримку України і нагадав про тиск, який чиниться на нього з боку Москви.

«Хочу подякувати Вселенському патріарху Варфоломію за опіку над українським народом, за його мужність, тому що ми всі знаємо, який неймовірний тиск чинився і чиниться на Всесвятійшого патріарха з Москви і від усіх союзників, яких залучає Кремль», - зауважив Парубій.

Читайте також: Українська церква не буде меншою з-поміж інших - Вселенський патріархат

Водночас спікер підтвердив, що запрошує Варфоломія прибути до України і виступити у Верховній Раді.

«І я переконаний, що ми маємо гідно пошанувати цю видатну людину, мужню особистість, яка назавжди вписана в історію України», - додав Парубій.

Також Голова ВР підкреслив, що питання автокефалії православної церкви в Україні є питанням, яке вийшло далеко за межі релігії і стосується також національної безпеки.

«Ми назавжди розірвали московські духовні пута, ми визволили віру. Росія, як країна-агресор, вже не має монопольного права втручатися у духовне життя православних українців. День помісного собору - це ще один день в утвердженні незалежної Української держави», - зауважив Парубій.

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня у соборі Святої Софії у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Вселенський патріарх Варфоломій привітав Україну із заснуванням нової Православної автокефальної церкви та оголосив дату передачі Томоса - 6 січня 2019 року. Передача Томоса відбудеться в Стамбулі після спільної літургії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-