Україна може ухвалити найбільш ліберальний у Європі мовний закон - депутат

Україна може ухвалити найбільш ліберальний у Європі мовний закон - депутат

Укрінформ
Закон про державну мову, який розглядається профільним комітетом до другого читання, є ліберальнішим, ніж подібні закони в будь-якій європейській країні.

Про це заявив один з авторів законопроекту “Про забезпечення функціонування української мови як державної", народний депутат від фракції “Народний фронт”, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький на дискусії “Україноцентрична регуляція: результати введення квот та перспективи другого читання закону про мову”.

“З моєї точки зору, закон є надзвичайно ліберальним. Ліберальнішим, ніж будь-який інший закон, який є в будь-якій іншій європейській країні. Нас за це дуже часто критикують. На жаль, ми змушені йти на певні речі, тому що відбувається тиск зі сторони наших європейських партнерів, які є членами НАТО... Є кілька країн, таких, як, наприклад, Угорщина, яка блокує наші активності в НАТО. І тому для того, щоб “вибити” такі небезпечні козирі для нашої безпеки, ми робили все, аби задовольнити всі бажання тих людей, які переживають за наше майбутнє, ...тому закон дуже ліберальний і демократичний”, - пояснив Княжицький.

Депутат переконаний, що закон буде дієвим, оскільки в ньому вперше передбачені серйозні санкції — покарання за порушення законодавства про українську мову.

Читайте також: Порошенко застерігає від спекуляцій на мовному законі перед виборами

"Я думаю, що буде створено кілька органів. Це комісія, яка організовуватиме іспити, навчання, затверджуватиме стандарти української мови, і Уповноважений з прав мови. Окрім того, що Уповноважений сам зможе діяти і захищати права тих людей, які звертатимуться до нього щодо порушення мовних прав, він також контролюватиме діяльність інших органів, таких як Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, Управління з прав споживачів і багатьох інших органів, які зобов’язані виконувати мовне законодавство”, - зазначив Княжицький.

У законі також ідеться про функції підтримки розвитку української мови. За словами Княжицького, людей, які в побуті спілкуються російською, ніхто не каратиме і не переслідуватиме. “Навпаки, держава буде створювати додаткові навчальні центри, допомагатиме фінансово організації навчання тих людей, які самі поки що не знають української мови, але хотіли б її вивчити”, - підкреслив політик.

Княжицький зазначив, що буде даний час для вивчення української мови та адаптації до мовного законодавства. На його думку, закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної" у другому читанні ухвалять на початку наступного року.

До законопроекту подано понад 2 тис. поправок. Зараз документ опрацьовується в Комітеті з питань культури і духовності. До роботи долучені громадські активісти.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яким пропонується створити Національну комісію зі стандартів державної мови та запровадити посаду Уповноваженого із захисту державної мови. Це рішення підтримав 261 депутат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-