Німеччина і Франція хочуть доступу на Азов для своїх спостерігачів - Меркель

Німеччина і Франція хочуть доступу на Азов для своїх спостерігачів - Меркель

Укрінформ
Ініціатива Берліна про розширення дії СММ ОБСЄ на Азовське море прогнозовано наштовхнулася на спротив Москви, але західні партнери по Нормандської четвірці намагаються досягти хоча б направлення в регіон своїх представників.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель, відповідаючи на запитання депутатів у Бундестазі в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми намагалися отримати доступ місії до Керченської протоки і Азовського моря, що викликало спротив Росії. Наразі ми намагаємося добитися того, щоб хоча б представники Німеччини і Франції могли б спостерігати там за проходом суден", - сказала Меркель.

Німецький канцлер підтримує ідею того, щоб місія ОБСЄ могла повною мірою виконувати свої функції, в тому числі і в Азовському морі. ОБСЄ не може, на жаль, в повному обсязі виконувати свої функції, місії постійно заважають, констатувала Меркель.

Вона повідомила, що російський президент Володимир Путін підтвердив, що в регіоні може бути "розумний рух суден". "Проте нам потрібні також справи", - сказала глава уряду.

Читайте також: ЄС може закрити порти для російських суден – поправка до резолюції

Меркель поінформувала, що про комплекс проблем напередодні в Берліні говорили в Нормандському форматі політичні радники.

"Ми вимагаємо звільнення матросів і кораблів звичайно", - сказала Меркель, додавши, що фактичні претензії Росії у Азовському морі не можуть прийняти європейські партнери.

Нагадаємо, глава МЗС ФРН Гайко Маас висловився в Мілані на зустрічі міністрів закордонних справ ОБСЄ за розширення мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні на Азовське море.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-